Rusové zahájili velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, píše ISW. Podle Kyjeva se snaží prolomit obranu u Kreminny

Ruské síly znovu získaly iniciativu na Ukrajině a zahájily další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, uvedl ve své aktuální zprávě o stavu bojů americký Institut pro studium války (ISW). Předseda oblastní správy Serhij Hajdaj informoval, že invazní síly výrazně zesílily útoky a snaží se prolomit ukrajinskou obranu u města Kreminna. Ukrajinský armádní generální štáb uvádí, že Rusko na východě postupuje v pěti směrech a chce ovládnout Doněckou a Luhanskou oblast.

On-line přenos
Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)
23:47

On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

23:46

Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

23:41

Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

Tempo ruských operací podél linie Svatove-Kreminna v západní Luhanské oblasti se za poslední týden výrazně zvýšilo a ruské zdroje podle ISW informují o tom, že ruské jednotky útočí na ukrajinské obranné linie a postupují na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti, především pak severozápadně od Svatove u Kupjanska a západně od Kreminny.

Geolokační záběry bojů potvrzují ruské územní zisky v oblasti Dvorične severozápadně od města Svatove. Ruské vojenské velení navíc podle ISW plně nasadilo části několika konvenčních divizí k rozhodujícím útočným operacím v oblasti, jak již ISW informoval v předchozích zprávách.

Nasazení podstatných částí nejméně tří velkých ruských divizí do operací v tomto sektoru naznačuje, že ruská ofenziva začala, i když ukrajinské síly zatím brání ruským silám dosáhnout významných úspěchů. Ruská ofenziva pravděpodobně ještě nedosáhla plného tempa. Navíc její úspěch není zaručený ani předem daný, dodává ISW.

Zatímco ruské síly v Luhanské oblasti nyní převzaly iniciativu v tom smyslu, že určují podmínky boje, plné nasazení těchto sil by mohlo vést k případnému vyvrcholení bojů, aniž by ruské síly dosáhly svých cílů, tedy obsazení celé Luhanské a Doněcké oblasti, píše ISW. Taková situace by podle něj pravděpodobně poskytla ukrajinské straně příležitost k vlastní protiofenzivě.

Hajdaj: Rusové se snaží prolomit obranu u Kreminny

Zesílení ruských útoků na východě Ukrajiny potvrdil i předseda správy Luhanské oblasti Hajdaj. „Mohu potvrdit, že je tam výrazný nárůst útoků a ostřelování,“ řekl v ukrajinské televizi. Podle něj se Rusové snaží prorazit obranné linie u Kreminny.

„Zatím neměli žádný výrazný úspěch, naše obranné síly se tam drží pevně,“ dodal a zároveň uvedl, že ukrajinští obránci potřebují více těžkých zbraní a munice, aby udrželi obranu a také mohli zahájit protiofenzivu.

Kreminna, kterou okupují ruské invazní síly, se nachází asi sto kilometrů severozápadně od oblastní metropole Luhansku a před invazí tam žilo kolem osmnácti tisíc lidí poznamenal Reuters, podle něhož by se ruské síly prolomením tamní ukrajinské obranné linie přiblížily ke Kramatorsku.

Kyjev: Rusko se snaží ovládnout Doněckou a Luhanskou oblast

Invazní síly se snaží plně ovládnout Doněckou a Luhanskou oblast a nadále soustředí své úsilí na vedení útočných akcí ve směrech na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Novopavlivku, uvedlo ve své pravidelné ranní operační svodce velení ukrajinských sil.

Také podle něj soustředí invazní armáda své úsilí na útoky u Kreminny v Luhanské oblasti a dále pak u Bachmutu, Avdijivky, Opytne, Marjinky a Vuhledaru v Doněcké oblasti. „Aktivně využívá taktické armádní letectvo k úderům na pozice našich jednotek,“ píše ukrajinský generální štáb. Ten mimo jiné dále tvrdí, že ukrajinští obránci odrazili ruské útoky u dvou obcí v Luhanské oblasti, u šestnácti obcí (včetně Bachmutu) v Doněcké oblasti a jedné obci v Záporožské oblasti.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli v souvislosti s očekávanou ruskou ofenzivou řekl, že Rusko plánuje v únoru udělat „něco symbolického“, aby vyrovnalo své ztráty z minulého roku, připomněl The Kyiv Independent.

Ministr obrany Oleksij Reznikov zase v rozhovoru pro zpravodajský server Ukrajinska Pravda řekl, že se Rusové poučili ze svých chyb a nebudou se pokoušet útočit ze všech směrů najednou. Podle Reznikova má Rusko hlavní síly na východě a jihu Ukrajiny a bude se nyní snažit postupovat spíše pomaleji, „krůček po krůčku“.

Hlavní ofenziva Rusů teprve přijde, odhaduje Šedivý

Tlak Rusů u Bachmutu a na dalších místech roste, ale ještě nejde o ohlašovanou masivní ruskou ofenzivu, řekl v pořadu Horizont ČT24 bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. „Zatím tlačí, aby dosáhli lepších pozic pro její zahájení. Ale hlavní ofenziva teprve přijde v dalších dnech.“

Ukrajinci se podle něho snaží v maximální míře držet území, které mají pod kontrolou. „A odchází teprve v okamžik, kdy už toho nejsou schopni.“ Cílem je podle Šedivého udržet Bachmut jako komunikační uzel.

Skutečnost, že na rozdíl od přelomu roku už Rusko nyní neútočí raketami na ukrajinskou energetickou strukturu, přikládá právě přípravě sil a raket pro zahájení hlavního útoku. „Před ním asi Rusové použijí mnohem masivnější údery, jak do hloubky obrany ukrajinských vojsk, tak se jimi budou snažit zabránit posilování ukrajinských vojsk, která bojují na frontě.“ Čeká tedy pak raketové, letecké i dělostřelecké údery.

Předpokládá, že příprava ještě pár dnů potrvá. Ale podle něj se zkracuje i čas, který ještě Rusové mají, i z toho důvodu, že budou mít tak dva tři týdny na prolomení ukrajinské obrany. „Nemyslím si, že by začali právě 24. února, jak se někde říká. To by bylo nelogické i z toho důvodu, že se všichni na tento den budou připravovat.“

Rozhovor s Jiřím Šedivým o vývoji bojů na Ukrajině (zdroj: ČT24)