Na ukrajinskou protiofenzivu se připravuje i český tank. Slouží už od jara a má za sebou těžké boje

Události: Na ukrajinskou protiofenzivu se připravuje i český tank (zdroj: ČT24)

Ukrajinské síly v Chersonské oblasti se připravují na protiofenzivu s cílem osvobodit pravý břeh řeky Dněpr. Její součástí bude i jednotka, která obsluhuje tank T-22 s českou stopou. Stroj byl na jaře součástí vojenské pomoci Česka Ukrajině.

Ukrajinské armádě tank slouží už více než půl roku. Doprovází pěchotu do první linie, poskytuje jí krytí a ničí nepřátelské stroje. Za sebou má desítky splněných bojových úkolů. Jednotka, která jej obsluhuje, ještě před pár měsíci bojovala na východě země a zúčastnila se těch nejtěžších bojů v Bachmutu. Nyní je v Chersonské oblasti a čeká na avizovanou protiofenzivu.

Podle velitele jednotky Jury musí rozkaz k osvobození pravého břehu Dněpru přijít každým dnem. Rychle se totiž zhoršuje počasí a zdejší černozem se pomalu mění v neprostupnou vrstvu bláta. „I když se říká, že tanky se bláta nebojí, tak je to naopak. Tady v Chersonu je dobrá, úrodná půda. Ale pro jízdu nevhodná,“ přibližuje velitel.

Jura do letošního února pracoval v Česku. Po napadení Ukrajiny Ruskem 24. února odjel bojovat. „Nevěřil jsem, že můžeme tolik vydržet. Myslel jsem, že jedu na Ukrajinu vést partyzánský boj,“ sdělil.

Tank nemá žádné mouchy, říká jeho velitel

To, že Ukrajina na jaře nepadla, přičítá Jura právě i vojenské pomoci ze Západu. Předtím bylo jeho cílem vlast ubránit, nyní říká, že bojuje ještě za víc. „Chci, aby Ukrajina byla v Evropské unii. Mám dva kluky a chci, aby žili na Ukrajině a nemuseli jezdit do Česka nebo jinam vydělávat peníze.“

Tank na Ukrajinu putoval rovnou ze západního armádního skladu jako nemodernizovaný. Oproti některým ukrajinským strojům je ale vybavený například nočním viděním. „Je trochu vylepšený a jak já to vnímám, tak nemá žádné mouchy. Pomáhá nám v práci bez jakýchkoliv problémů,“ pochvaluje si velitel tanku Malyuk.

Posádka tanku bojuje společně od jara. Jeho velitel a řidič teprve nedávno oslavili jednadvacáté narozeniny, střelci je jen o rok více. Přesto už si vysloužili respekt veteránů – mají čtyři potvrzená zničení nepřátelských strojů.