Na Slovensku se rýsuje nová vláda. Pellegriniho Hlas bude jednat už jen se Smerem a SNS

Brífink strany Hlas–SD k vyjednávání o sestavení vládní koalice (zdroj: ČT24)

Slovenská strana Hlas–SD Petera Pellegriniho oznámila, že o vytvoření nové vlády bude jednat už jen s vítězem zářijových voleb Smerem–SD a se Slovenskou národnou stranou (SNS). Vedení Hlasu, který skončil v předčasných volbách na třetím místě a mohl se účastnit i jiné koalice, rozhodlo jednomyslně.

Pellegrini očekává, že společné rozhodnutí dvacetičlenného předsednictví Hlasu potvrdí i ostatní koaliční partneři. Výsledkem jednání musí podle Pellegriniho být koaliční smlouva, která definuje rozdělení postů ve vládě.

„Trojkoalice je vždy praktičtější než čtyřkoalice a se Smerem máme společnou i sociálnědemokratickou orientaci,“ prohlásil podle Denníku N Pellegrini. „Naše rozhodnutí je už neměnné,“ dodal.

Pokud by ovšem nová vláda chtěla měnit zahraničně-politickou orientaci Slovenska, Hlas přestane být součástí kabinetu, zdůraznil Pellegrini. „Pokud někdo chce opustit Slovenskou republiku kvůli obavám, že bychom nebyli členy Evropské unie nebo NATO, tak mu vzkazuji, že si nemusí balit kufry,“ prohlásil šéf Hlasu.

Předseda Smeru a trojnásobný premiér Robert Fico po volbách dostal pověření od hlavy státu ke složení vlády. Fico už před volbami řekl, že spolupráce Smeru a Hlasu by byla základem stabilního kabinetu. Po volebním vítězství Smeru pak Fico uvedl, že se bude ucházet o funkci ministerského předsedy.

S Ficem ve vládě nebudu, řekl Pellegrini

Lídr SNS Andrej Danko se po volbách nechal slyšet, že jeho strana chce vstoupit do koalice se Smerem a Hlasem nebo podpoří vládu v čele s Ficem.

Pellegrini předpokládá, že by prezidentce Zuzaně Čaputové mohli dodat výsledek jednání do konce tohoto týdne. „Je třeba mít okamžitě akceschopnou vládu,“ konstatoval Pellegrini, který argumentoval i zemětřesením na východě Slovenska.

Žádné detaily ohledně rozdělení postů v nové vládě či personálních nominacích Pellegrini neprozradil, jednání podle něj pokračují. S Ficem ve vládě ale podle svých slov sedět nebude.

Někteří politici z Hlasu, Smeru a SNS byli společně s jednou stranou u moci už v letech 2016 až 2020, kdy nynější čelní představitelé Hlasu ještě působili ve Smeru. Pellegrini a další desítka poslanců Smeru vystoupili z Ficovy strany před třemi lety a následně založili vlastní stranu.

Příliš různorodá alternativa

Pellegrini po volbách původně nevylučoval ani možnost spojení Hlasu se dvěma liberálními stranami PS a SaS a s konzervativním hnutím KDH. O složení vlády bez Smeru usilovalo liberální hnutí Progresívne Slovensko, které ve volbách skončilo na druhém místě před třetím Hlasem a které Pellegrinimu nabídlo i funkci premiéra.

Pellegrini ale nyní poukázal na možné spory, jež by provázely vládu složenou z názorově rozdílných stran. Ty se ukázaly už po volbách, kdy KDH odmítlo například zavedení registrovaných partnerství, která jsou jednou z priorit liberálů.

Místopředsedu Evropského parlamentu Michala Šimečku, který stojí v čele Progresívneho Slovenska a ve vrcholné politice na Slovensku dosud nepůsobil, označil Pellegrini za nezkušeného politika.

Podle Šimečky je třeba se obávat zahraničního směřování země pod vedením Smeru. Například Smer a SNS sice nezpochybňují členství Slovenska v EU a NATO, opakovaně ale kritizují některá rozhodnutí unie a netají se svým rezervovaným postojem vůči USA. Obě tyto strany také vystupují proti pokračování slovenské vojenské pomoci bránící se Ukrajině.

Hlas čeká rozklad, míní slovenský tisk

Na nejnovější oznámení Hlasu o spolupráci se Smerem a SNS už reagovala slovenská média. „Pellegrini měl reálnou šanci odtrhnout se od minulosti, zasnoubit se se slušnou politikou a nedovolit Ficovi, aby zemi připravil o další promarněné roky. Nezvládl to. Svým rozhodnutím Pellegrini přiznává, že projekt Hlasu už nemá smysl,“ napsal list Sme.

„Pellegrini se vrátí k Ficovi, byť pro jeho stranu to bude smrtelné objetí. Smer ve velmi krátké době vysaje Hlas, Pellegrinimu pravděpodobně nabídnou podporu pro získání prezidentské funkce,“ předpokládá Sme.

Přímá volba hlavy slovenského státu je naplánovaná na příští rok a současná prezidentka Zuzana Čaputová už dříve oznámila, že o znovuzvolení se ucházet nebude. „Je jen otázkou času, kdy Smer rozloží Hlas (a nepochybně i SNS) doslova na ,částice‘. V tomto je Robert Fico mistr,“ napsal list Pravda.

„Předseda Hlasu Pellegrini odmítl příležitost pro sebe i svou stranu. Spojení s demokratickými stranami mu dávalo naději. Mohl zabojovat, aby se zbavil kriminálního temna, které s Ficem prožil,“ napsal list Denník N, který rovněž zmínil různé kauzy z doby předchozího vládnutí Smeru.

Také podle konzervativního KDH, které odmítalo spolupráci se Smerem, si Pellegrini vybral minulost. „Pellegrini vyměnil Slovensko za koalici temna a návrat do minulosti,“ uvedla zase liberální strana SaS. 

„Tři roky jako jediní říkáme, že založení Hlasu byl jen obyčejný podvod na voličích s cílem dosáhnout spolu se Smerem více hlasů. My jediní jsme říkali, že se přidá ke svým, k mafii, protože mafiánskou krev nezapřeš,“ napsalo v prohlášení hnutí Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) expremiéra Igora Matoviče, které bylo v předchozím volebním období nejsilnější parlamentní stranou.

Spory Matoviče se šéfem SaS Richardem Sulíkem ovšem vyústily loni v rozpad tehdejší vládní koalice a k vypsání předčasných voleb, které na konci letošního září vyhrál Smer.