Na Donbasu začalo další stahování jednotek znepřátelených stran

Horizont: U města Zolote se začaly stahovat ukrajinské i separatistické jednotky (zdroj: ČT24)

U města Zolote na východě Ukrajiny začalo další oddělování jednotek ukrajinské armády a sil proruských separatistů. Podle ukrajinských a ruských médií to v úterý oznámil ukrajinský ministr zahraničí Vadym Prystajko. Zprávu následně potvrdila ukrajinská armáda a také představitel povstalců v Luhanské oblasti, kde se Zolote nachází.

O oddělení sil znepřátelených stran na východoukrajinském bojišti rozhodli počátkem října účastníci mírových rozhovorů v Minsku.

První podobná operace se už v červnu uskutečnila u obce Stanycja Luhanska, další dvě měly následovat v lokalitách Zolote a Petrivske. Po vzájemném obviňování ze střelby ale ke stažení nedošlo.

„Odpoutávání probíhá právě teď, začínáme dneškem,“ řekl ministr Prystajko v úterý před začátkem investičního fóra v Mariupolu. „Zdrželi jsme se, protože toto stažení není jednoduché a muselo být připravené a kontrolované ze strany OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě),“ dodal podle agentur TASS a Unian.

O něco později informaci potvrdil „ministr zahraničí“ samozvané Luhanské lidové republiky Vladislav Dějněgo. „Nakonec se nám podařilo přimět Ukrajinu, aby přestala s narušováním v místě odpoutávání v Zolote,“ řekl podle agentury TASS.

„Bez ohledu na to, že jsme informaci o připravenosti ukrajinské strany provést stažení obdrželi necelé dvě hodiny od začátku odsunu, my jsme byli připraveni provést tyto kroky už od 7. října, data dohodnutého na zasedání kontaktní skupiny prvního října,“ dodal.

„V jedenáct hodin středoevropského času se na nebi objevily signální rakety, což bylo znamení, že obě strany jsou připraveny začít se stahováním po desetidenním klidu,“ popsal zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas s tím, že se jednalo o jednu z podmínek ukrajinských vládních jednotek.

Jako první se podle Karase daly do pohybu jednotky ukrajinské armády. „Ihned poté se začaly přidávat i jednotky separatistů,“ dodal. 

Při konfliktu zemřelo už přes 13 tisíc lidí

Vytvoření nárazníkové zóny, ale i uznání samosprávného statusu povstaleckých zón, s nímž Kyjev po dlouhém váhání vyslovil v Minsku souhlas, by se mělo stát předpokladem summitu normandské skupiny.

Schůzka nejvyšších představitelů čtyř zemí – Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie – může být šancí k definitivnímu ukončení krveprolití v Donbasu, které si od roku 2014 vyžádalo přes 13 tisíc lidských životů a z domovů vyhnalo přes milion lidí.

Prystajko v úterý podle agentury Unian v souvislosti s oddělováním sil u Zolote vyslovil naději, že se summit normandské skupiny uskuteční do konce listopadu. Řekl přitom, že návrh data už existuje, ale všechny strany s ním zatím nevyslovily souhlas.