„Na bojové pozice se už šedesát okupantů nevrátí.“ Ukrajina hlásí další útok na ruský výcvikový prostor

Ukrajinské síly zasáhly ruský výcvikový prostor na levém břehu Dněpru na jihu Ukrajiny, přičemž zemřelo zhruba šedesát ruských vojáků, uvedla ukrajinská armádní mluvčí Natalija Humeňuková. O podobném ukrajinském útoku s asi šesti desítkami obětí z řad okupační armády informovala média i ve středu, ruský investigativní portál Važnyje istorii mezitím zveřejnil jmenovitý seznam zabitých.

Při novém úderu se ukrajinským silám podařilo zasáhnout ruský vojenský prostor blízko vesnice Podo-Kalynivka, kde právě cvičili ruští vojáci, sdělila podle ruskojazyčného vydání BBC Humeňuková. „Došlo k více než jednomu výbuchu. Pro jistotu jsme udeřili třikrát,“ cituje mluvčí list Ukrajinska pravda.

„Podle nejnižších odhadů se až šedesát okupantů už určitě nevrátí na bojové pozice,“ dodala Humeňuková podle agentury Unian.

O dělostřeleckém útoku na ruské vojáky na levém břehu Dněpru už ve středu informoval zpravodajský kanál DeepState blízký ukrajinské armádě.

V úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle ruských médií oznámil šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi opětovné dobytí vsi Krynky (v blízkosti Podo-Kalynivky), u které ukrajinské jednotky v předchozích měsících vytvořily malé předmostí na levém, východním břehu Dněpru v Chersonské oblasti na jihu země. Ukrajinské operační velitelství Pivden (Jih) toto tvrzení popřelo.

Na Šojguova slova později reagovala ukrajinská armáda zveřejněním záběrů explozí a prchajících vojáků. „Říkají, že se velení skupiny Dněpr ruských okupačních sil přijelo na cvičiště podívat, jak budou Krynky ‚vyčištěny‘... protože Šojgu pouze říkal (že Krynky byly vyčištěny), ale nedodal důkaz. Tak jsme se k tomuto velkolepému představení připojili. Varovali jsme vás, že se budete smažit v pekle... A co se řeklo, to se také stalo,“ napsaly obranné síly v komentáři k videu.

Úder na okupanty u Volnovachy

Ve středu rovněž několik zdrojů informovalo o ukrajinském raketovém úderu na ruský vojenský prostor u okupované Volnovachy na východě Ukrajiny, kde čekalo množství ruských vojáků na příjezd generálmajora.

Portál Važnyje istorii ve čtvrtek uvedl, že při tomto útoku zemřelo nejméně 68 Rusů a že se mu podařilo ověřit rukou psaný seznam jejich jmen. Seznam se podle portálu šířil v chatovacích skupinách sdružujících ruské dobrovolníky.

Rusové hlásí obsazení vesnice Poběda v Doněcké oblasti

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že jeho jednotky obsadily vesnici Poběda nedaleko Marjinky v Doněcké oblasti a zlepšily své pozice na několika dalších místech v tomto regionu.

„Na doněckém směru jednotky jižní skupiny vojsk osvobodily obec Poběda a zlepšily pozice podél přední linie,“ informovalo ruské ministerstvo obrany podle ruské státní agentury TASS. Termínem „osvobození“ Moskva označuje dobytí a okupaci ukrajinského území. Kyjev se k tomuto tvrzení Moskvy zatím nevyjádřil.

Ve svém ranním hlášení přitom ukrajinský generální štáb uváděl, že ukrajinští vojáci zadržují útoky invazního vojska v okolí obcí Heorhijivka, Novomychajlivka a také Poběda. „Nepřítel se tam pokusil prolomit obranu našich jednotek čtrnáctkrát,“ uvedla ukrajinská armáda.

Samotnou Marjinku, která je nyní podle médií naprosto zničená, Rusko dobylo na sklonku loňského roku. Město leží několik desítek kilometrů jihozápadně od Doněcku. Severozápadně od něj se nachází boji zdevastovaná Avdijivka, odkud Kyjev před několika dny stáhl své jednotky. Moskva následně uvedla, že město zcela ovládla.

Informace znepřátelených stran není možné bezprostředně nezávisle ověřit.