TÉMA

Volnovacha

„Na bojové pozice se už šedesát okupantů nevrátí.“ Ukrajina hlásí další útok na ruský výcvikový prostor

Ukrajinské síly zasáhly ruský výcvikový prostor na levém břehu Dněpru na jihu Ukrajiny, přičemž zemřelo zhruba šedesát ruských vojáků, uvedla ukrajinská armádní mluvčí Natalija Humeňuková. O podobném ukrajinském útoku s asi šesti desítkami obětí z řad okupační armády informovala média i ve středu, ruský investigativní portál Važnyje istorii mezitím zveřejnil jmenovitý seznam zabitých.
22. 2. 2024|

Na Ukrajině pokračovaly evakuace civilistů, Mariupolu se to ale netýká

Ve čtvrtek se otevřelo několik koridorů pro evakuaci civilistů z měst obléhaných ruskou armádou. Již čtvrtý den se však nedaří evakuace z Mariupolu, městu navíc podle Červeného kříže dochází jídlo i pití. U Kyjeva učinil ruský konvoj jen malý posun a utrpěl další ztráty, uvádí Britové. Ruské invazní síly dosud na Ukrajině zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek za nejméně 100 miliard dolarů, řekl hlavní ekonomický poradce ukrajinské vlády Oleh Ustenko. Při středečním útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu zemřeli tři lidé, včetně dítěte, uvedla ukrajinská agentura Unian. Dosud bylo evakuováno přes 400 tisíc lidí, informoval ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 20:17|

Ukrajina evakuovala 48 tisíc civilistů. Ruský nálet zasáhl dětskou nemocnici

Ukrajina během středy evakuovala 48 tisíc ohrožených civilistů. Moskva přiznala účast branců při invazi na Ukrajinu, někteří padli do zajetí. Rusko má plnou kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Bez proudu se ocitla dle ukrajinských úřadů černobylská elektrárna. Mezinárodní agentura pro atomovou energii však oznámila, že ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v obou elektrárnách. Ruský nálet zasáhl v Mariupolu dětskou nemocnici –⁠ je to válečný zločin, shodli se premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda potvrdila použití termobarických (vakuových) bomb.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 23:56|