Muzeum vylodění spojenců v Normandii ohrožuje stoupající hladina moře

Události: Muzeum věnované vylodění spojenců v Normandii ohrožují klimatické změny (zdroj: ČT24)

Francouzskou Normandii znepokojují důsledky klimatických změn. Podle odborníků může moře zaplavit v příštích letech část pobřeží. Velké obavy panují zejména v muzeu, které připomíná vylodění spojenců v roce 1944. Úřady dokonce začaly uvažovat o jeho přemístění, což se nelíbí příbuzným padlých vojáků.

Tradičním místem oslav vylodění spojenců je vesnice Saint-Marie-du-Mont, kterou spojenci osvobodili jako jednu z prvních. Poblíž obce leží muzeum postavené před šedesáti lety zásluhou tehdejšího starosty.

Nachází se v něm bojová technika, letadla, historické mapy, ale i vybavení zdravotníků, kteří se podle ženevské konvence museli bojištěm pohybovat beze zbraně.

„Utah Beach Landing Museum je první muzeum, které je tady založeno. Založil ho Michel Delavay, který byl Američany nešťastně zraněn během Dne D,“ uvedl vedoucí muzea války 1866 v Hradci Králové Jan Hrubecký.

Muzeum vylodění spojenců v Normandii
Zdroj: ČT24

Muzeum může zaplavit moře

O muzeum se dlouhá léta stará Delavayův syn Charles de Vallavieille. V posledních letech ale řeší problém, s nímž si neví rady. Památník totiž stále více ohrožují stoupající hladina moře a časté bouřky s vysokými vlnami. Existuje nebezpečí, že by muzeum v budoucích letech mohlo spláchnout moře.

Proto se uvažuje o jeho přestěhování. „Je to místo symbolické, mezinárodní. A je pro mě velmi obtížné si představit, že by se mělo stěhovat,“ konstatuje de Vallavieille. „V závislosti na dalším vývoji není vyloučené, že muzeum může být přemístěné, ale zatím je to ve stádiu studií,“ říká prezident komunity Baie du Cotentin Jean-Claude Colombel.

Francouzi zatím pobřeží alespoň zpevňují pískem, více dalších možností ale nemají. „Zákon sice pláž Utah chrání coby památku, ale zároveň jakékoli práce vyžadují řadu povolení,“ upozornil de Vallavieille.

Příbuzní veteránů proti přemístění muzea protestují. Jejich blízcí položili na pláži své životy, muzeum by proto podle nich mělo zůstat na svém místě. Moře ale může mít s místem jiné plány.