Moskva prý nechce hrotit česko-ruské vztahy, po Praze žádá důkazy o agentovi s jedem

Moskva si nepřeje vyostřovat vztahy s Českem, prohlásila ve středu v moskevském rozhlase mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Učinila tak při komentování posledních událostí, včetně zpráv českých médií o možném ruském útoku na pražské komunální politiky. Podle Zacharovové mají Češi předložit konkrétní důkazy.

„Velice bychom si to nepřáli, děláme vše, aby tomu tak nebylo,“ odpověděla Zacharovová v rozhlasové stanici Echo Moskvy na otázku, zda lze nyní vztahy mezi Moskvou a Prahou pokládat za napjaté.

Údiv podle ní budí dění v českých médiích a počínání řady českých politiků. V daném případě se podle mluvčí jedná o jakési nekonečné a uměle vytvářené problémy. Příslušné složky a úřady by podle ní měly předložit faktické důkazy, anebo popřít některá tvrzení.

„To jsou už chorobné fantazie. Kritizovat je nebo popisovat, nějakým způsobem je charakterizovat prostě nejde,“ řekla podle agentury TASS rovněž Zacharovová na toto téma novinářům.

„Je to další hrubá provokace hraničící s chorobným deliriem těch sil v Česku, které chtějí za každou cenu poškodit rusko-české vztahy. Vycházíme z toho, že v Praze si musejí plně uvědomovat závažnost důsledků používání takových metod a manipulací,“ prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Týdeník Respekt totiž s odvoláním na neupřesněné zdroje napsal, že pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin přicestoval před třemi týdny s diplomatickým pasem a na letišti ho vyzvedlo auto ruské ambasády. 

České bezpečnostní složky dle časopisu vyhodnotily přítomnost muže jako bezpečnostní riziko pro pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09).

O ruské stopě mluví i sám Kolář

Hřib je podle RIA Novosti spjat s přejmenováním náměstí před ruským velvyslanectvím podle zavražděného opozičního politika Borise Němcova, Kolář s odstraněním pomníku sovětského maršála Koněva. 

Sám Kolář v úterý pro televizi Prima potvrdil, že má policejní ochranu kvůli Rusovi, který ho má za úkol zlikvidovat. S bezpečnostními složkami prý také podepsal dohodu o mlčenlivosti, ve které je celkem striktně vymezeno, co může a co nemůže říkat.

„Skutečnosti jsou takové, že je tady Rus, který mě má za úkol zlikvidovat. Nejenom mě, ale ještě pana Hřiba a starostu Řeporyjí pana Novotného,“ řekl Kolář. Fakt, že mají policejní ochranu, Primě potvrdili bez dalších podrobností také Hřib a Novotný.

Ruské velvyslanectví se v pondělní nótě českému ministerstvu zahraničí ohradilo proti nepřípustným útokům na Rusko a jeho diplomatické zastoupení v Praze. České ministerstvo v úterý označilo ruskou nótu za nepatřičnou snahu o narušování svobody tisku.

„Je faktem, že zhruba před třemi týdny se ze služební cesty do Prahy vrátil řádně akreditovaný ruský diplomat, kterého jeho kolegové skutečně vyzvedli na letišti. K detailům se ministerstvo zahraničí vyjadřovat nebude, to je otázka na tajné služby,“ citovala ruská agentura vyjádření mluvčí české diplomacie.

Ruské velvyslanectví naproti tomu tvrdí, že od poloviny března ani jeden z diplomatů nepřicestoval na pražské letiště. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl tvrzení českých médií jako „novinářskou kachnu“ a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov uvedl, že nikdo nepředložil důkazy, že se Rusko snažilo někoho v Česku otrávit.