Útoky na Rusko jsou nepřípustné, napsala ambasáda v nótě české diplomacii. Agent s jedem je podle Kremlu novinářská kachna

Útoky na Rusko a jeho zastupitelský úřad v Praze jsou nepřípustné, napsalo v pondělí ruské velvyslanectví v nótě českému ministerstvu zahraničí. Reagovalo tak na článek týdeníku Respekt, podle kterého do Prahy přicestoval pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. České bezpečnostní úřady jeho přílet údajně vyhodnotily jako riziko pro politiky Ondřeje Koláře a Zdeňka Hřiba. Zprávu časopisu už dříve označil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov za novinářskou „kachnu“.

„Nevíme vůbec nic o takovém vyšetřování. Nevíme, kdo vyšetřoval a co vyšetřoval. Vypadá to na další kachnu,“ řekl novinářům Peskov, kterého citovala ruská tisková agentura Interfax.

Ambasáda napsala, že v týdeníku je ruská strana fakticky obviňována z přípravy atentátu na pražské komunální politiky. „Velvyslanectví Ruské federace v České republice striktně odmítá takové nehorázné a lživé pomluvy,“ uvedla.

Jedná se podle ní o pokračování v posledních dnech narůstající informační kampaně zaměřené na diskreditaci Ruska a vnucování jeho nepřátelského obrazu české veřejnosti.

„Takové primitivní provokačně propagandistické metody, které odporují základní novinářské etice, nemůžou vyvolávat nic jiného než nechuť,“ napsala ambasáda.

„V této souvislosti velvyslanectví zaslalo českému ministerstvu zahraničních věcí nótu, ve které poukazuje na nepřípustnost trvajících nepodložených útoků na Rusko a jeho zastupitelský úřad v Praze,“ doplnila. 

Hřib s Kolářem čelili kritice z Moskvy

Oba čeští politici čelili v posledních týdnech kritice ze strany Ruska kvůli krokům, které učinily jejich úřady. Pražský magistrát schválil přejmenování náměstí Pod Kaštany, na kterém sídlí ruské velvyslanectví v Praze, na náměstí Borise Němcova.

Němcov byl ruský politik, který působil jako vicepremiér na sklonku vlády Borise Jelcina. Později kritizoval režim Vladimira Putina, stal se jednou z vůdčích opozičních osobností a podrobně se také věnoval ruské agresi vůči Ukrajině. V roce 2015 byl zavražděn nedaleko Kremlu. Pachatele činu ruská justice odsoudila, ale nepodařilo se dohledat objednatele.

Kolář vyvolal ruskou kritiku odstraněním sochy sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády. Na místě by měl vzniknout nový památník připomínající osvobození Prahy za druhé světové války.

Koněvova socha by se měla přesunout do připravovaného Muzea paměti 20. století. Ruští představitelé navrhli prokuratuře, aby na základě toho nechala Koláře a další politiky Prahy 6 stíhat, podle českého ministerstva zahraničí je ale takové stíhání nepřípustné. 

K tématu Koněvovy sochy se už kremelský mluvčí Peskov vyjadřovat nechtěl. Podle něj bylo z ruské strany řečeno vše.