Místopředseda Evropské komise Timmermans oznámil, že se chce stát nizozemským premiérem

Místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans ve čtvrtek oznámil, že se chce stát příštím nizozemským premiérem a že se v listopadu zúčastní předčasných parlamentních voleb. Předtím se bude ucházet o post lídra levicové koalice Strany práce (PvdA) a Zelené levice, uvedla agentura Reuters. Deník De Volkskrant dříve napsal, že kvůli tomu opustí funkci v unijní exekutivě.

List uvedl, že Timmermans, který je členem Strany práce, už o svém rozhodnutí informoval EK. Zelená levice a PvdA se rozhodly spojit své síly v předčasných volbách, které jsou naplánované na 22. listopadu, ve snaze zastavit pokles podpory levicových stran. Nyní jsou obě strany v opozici.

„Dnes (ve čtvrtek) ráno jsem Straně práce a Zelené levici řekl, že bych rád kandidoval do jejich čela v příštích volbách,“ řekl Timmermans nizozemské celostátní televizi. „Chci se stát premiérem, protože si myslím, že můžeme dělat politiku jinak než v posledních letech, že můžeme vytvořit spravedlivější společnost, ve které trh slouží lidem, a ne naopak,“ dodal.

Timmermans je oběma stranami považován za preferovaného kandidáta, uvedla agentura DPA. Konečné rozhodnutí o společném vedení kandidátky má padnout v srpnu.

Očekává se, že před podzimem opustí post v EU

Mluvčí Evropské komise odmítl komentovat Timmermansův pravděpodobný odchod z unijní exekutivy. Očekává se, že Timmermans před podzimem opustí svůj post v EU a zapojí se do kampaně v Nizozemsku.

Dvaašedesátiletý Timmermans působí jako místopředseda Evropské komise a má na starosti takzvaný Green Deal (unijní Zelenou dohodu) o přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií. V Nizozemsku je rovněž dobře známou osobností, neboť v letech 2012 až 2014 působil jako ministr zahraničí v jednom z předchozích kabinetů odstupujícího premiéra Marka Rutteho.

Před dvěma týdny v Nizozemsku padla vláda poté, co se koaliční strany nedohodly na změnách v azylovém a migračním systému. Rutte poté ohlásil, že po volbách skončí v politice.

Timmermans pomohl PvdA k překvapivému vítězství v nizozemských volbách do Evropského parlamentu v roce 2019, přestože průzkumy předpovídaly vítězství populistům.

Timmermans, který kromě rodné nizozemštiny hovoří anglicky, německy, francouzsky, italsky a rusky, je znám jako zkušený vyjednavač při mezinárodních jednáních o klimatu a jeho odchod z unijní politiky podle Reuters způsobí šok. Jak dobře si povede v nizozemské politice, je otázkou, ale ve čtvrtek zveřejněný průzkum veřejného mínění ukázal, že 39 procent nizozemských voličů by uvítalo, kdyby vedl příští vládu.