Minsk odmítá polské výhrady ohledně dění na hranici. Varšavu obvinil z porušování práv

Běloruské ministerstvo zahraničí si předvolalo polského chargé d'affaires v Minsku, aby dalo najevo svůj „rozhodný protest“ kvůli vyjádřením polských představitelů. Ti si o den dříve předvolali na ministerstvo zahraničí běloruského diplomata ve Varšavě, aby protestovali proti vniknutí „uniformovaných ozbrojených osob“ z Běloruska na polské území. Polská obvinění Minsk podle tiskových agentur nyní odmítl jako zinscenované provokace.

K eskalaci napětí na hranicích mezi oběma státy agentura AFP poznamenala, že tisíce migrantů, původem hlavně z Blízkého východu, se již týdny snaží proniknout z Běloruska do Polska, Litvy a Lotyšska. Dotčené země a Evropská unie obviňují autoritářský režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka z organizace této migrační vlny v odvetě za sankce, které Západ uvalil na Minsk kvůli brutálnímu potlačení loňských protestů proti Lukašenkovi.

Běloruské ministerstvo podle státní agentury Belta upozornilo polského diplomata, že „vznášení naprosto neodůvodněných obvinění se již stalo normou v chování oficiální Varšavy“, a také zdůraznilo „nepřípustnost vyhrocování situace na hranicích kvůli zcela pochybným cílům z hlediska zásad dobrého sousedství a zdravého rozumu“.

„Bělorusko nikdy nevyvolávalo a nehodlá vyvolávat pohraniční incidenty, a proto odmítá provokace podobného typu,“ napsala Belta o postoji Minsku. Běloruská strana současně vyjádřila připravenost řešit jakékoliv i citlivé problémy v duchu vzájemného respektu a dialogu. Ale „uměle inscenované incidenty s cílem vytvořit v mezinárodním společenství nepřátelský obraz Běloruska odporují nejen mezinárodnímu právu, ale i všem myslitelným morálním normám“.

Nařčení Polska z nelidského jednání

Běloruské ministerstvo podle agentury TASS také obvinilo Polsko, že se těmito kroky snaží odpoutat pozornost světového společenství od svého zcela protiprávního zacházení s migranty a od porušování jejich lidských práv, jakož se i ospravedlnit v očích polské společnosti za nepopulární ohrazování a militarizaci hranice.

Podle AFP migranti a uprchlíci často v Polsku vypovídají, že je běloruští pohraničníci nutí k překročení polských hranic, odkud je ale následně zpět do Běloruska vytlačují polské úřady. Mnoho uprchlíků tak uvízlo zablokováno mezi hranicemi v čím dál horším počasí před blížící se zimou. Přinejmenším deset migrantů přišlo o život v pohraničním pásmu, z toho podle listu Gazeta Wyborcza sedm na polské straně.

Polsko kvůli migrační krizi poslalo na hranice tisíce vojáků, vyhlásilo v pohraniční zóně nouzový stav, bránící mimo jiné v přístupu novinářům a pracovníkům humanitárních organizací, a na hranicích postavilo plot z žiletkového drátu, přičemž schválilo výstavbu také důkladnější zábrany.