Kupjansk je pod tlakem okupačních vojsk, situaci komplikuje proruské smýšlení části obyvatelstva

Rusové se snaží o průlom u Kupjansku (zdroj: ČT24)

Situace na frontě u Kupjansku v Charkovské oblasti se zhoršila, informoval ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj. Rusové se tam snaží o průlom a tamní úřady v důsledku intenzivního bombardování vyhlásily evakuaci. Situaci dále komplikuje proruská část obyvatelstva, ve které se mohou vyskytovat kolaboranti. Naopak na jihu a východě země Kyjev zaznamenává při protiofenzivě určité úspěchy.

„Nepřítel se každý den snaží prolomit obranu našich jednotek, a to na různých směrech, s útočnými oddíly složenými převážně z trestanců, s cílem zablokovat a následně dobýt Kupjansk,“ citovala ve středu agentura Reuters generála Syrského.

„Vzhledem ke komplikovanosti situace ve směru na Kupjansk jsem většinu dne pracoval s jednotkami, které vedou obranu na přístupech k městu,“ řekl.

Ruské ministerstvo obrany před týdnem ve své zprávě z bojiště uvedlo, že jeho jednotky „během útočných operací zlepšily své pozice podél frontové linie“, upozornil server BBC.

V souvislosti se sílícím ostřelováním byla 10. srpna nařízena evakuace dvanácti tisíc lidí z oblastí nejblíže bojům, včetně části samotného Kupjansku. Tamní administrativa uvedla, že se opatření dotkne dvou měst a 35 vesnic. „Nezanedbávejte svou bezpečnost a bezpečnost svých blízkých!“ stálo v prohlášení. Podle místní policie do této oblasti dopadne nejméně osm ruských raket denně. Boje probíhají ve vzdálenosti necelých deset kilometrů od Kupjansku.

Část lidí v Kupjansku smýšlí prorusky

Situaci ve městě komplikuje prorusky smýšlející část obyvatelstva. „Subjektivně vzato je zde mnoho separatistů,“ řekl serveru The Kyiv Independent Jevhen Didkovskyj, důstojník pro styk s veřejností 138. praporu, který je v oblasti nasazen. „Lidé, kteří nás z principu nenávidí.“

Kupjansk jako takový není separatistické město. Podle místní policie byli proruští lidé v menšině, zejména před odchodem většiny obyvatel na západ po začátku ruské plnohodnotné invaze. Ale blízkost k hranicím, dlouhodobé pouto k sovětské éře a nepřetržitý přístup ke kremelské propagandě vyvolávají odpor a proruské sympatie ve větší míře, než je obvyklé.

To může být pro vojáky a civilisty, kteří jim pomáhají, smrtelně nebezpečné. Několik vojáků serveru The Kyiv Independent řeklo, že jejich ubikace byly zaměřeny způsobem, který naznačuje, že někdo prozradil jejich souřadnice Rusům. Několik vojáků poznamenalo, že lidé na místním tržišti vědí dřív něž oni, kdy se schovat před bombardováním.

Kupjansk měl v předválečné době kolem 27 tisíc obyvatel, dnes jich je okolo jedenácti tisíc, ale je obtížné určit, kolik z nich má proruské názory. Didkovskyj odhaduje, že asi polovina obyvatel města zůstává proruských, ovšem tamní policie pátrající po kolaborantech tvrdí, že jejich počet nepřesahuje 15 až 20 procent.

Město obsadilo Rusko v prvních dnech invaze v únoru 2022, než ho ukrajinské jednotky loni v září znovu osvobodily při bleskové ofenzivě, která Moskvu uvedla do rozpaků. Druhá ztráta Kupjansku by byla velkou ranou pro Kyjev v době, kdy jeho letní protiofenziva zatím nepřinesla významné územní zisky, s výjimkou několika vesnic.

Kyjev musí ke Kupjansku přesouvat své síly, ty pak chybí jinde

„Ten kritický prostor, který je ve směru na Kupjansk, Svatove, tedy v tom charkovském směru, tam se Rusům daří, postupují. Takže Ukrajinci museli učinit rozhodnutí k evakuaci této oblasti. To ukazuje na to, že situace je tam velmi kritická,“ řekl ve vysílání ČT24 bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

Rusové rozhodli, že ovládnou celou Luhanskou oblast, která byla v minulém roce téměř celá pod jejich kontrolou, což je nejspíš jejich hlavním cílem. Pro Ukrajince to znamená komplikace vzhledem k tomu, že musejí přesunovat část svých vojsk, které by mohli použít ve směru na Krym, míní Šedivý.

„Postup (protiofenzivy) je pomalý a nesplňuje představu, kterou měli Ukrajinci na začátku, to znamená proniknout až k hranicím Ruska, vytlačit je z ukrajinského území a dobýt Krym, tak tenhle cíl je velmi vzdálený,“ dodal.

Úspěchy Ukrajiny v Záporožské oblasti a u Bachmutu

Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) nicméně potvrdili postup ukrajinských sil v Záporožské oblasti u obce Robotyne a na pomezí Záporožské a východoukrajinské Doněcké oblasti, kde Ukrajinci osvobodili ves Urožajne.

Mluvčí ukrajinského generálního štábu Andrij Kovalov ve čtvrtek uvedl, že ukrajinští vojáci po osvobození vsi Urožajne „měli úspěch jižně“ od obce a „opevňují se v dobytých pozicích“, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu. Podobně ukrajinští vojáci pokračují v útocích jižně od Bachmutu a opevňují se v dosažených postaveních.

Urožajne je první obcí, jejíž osvobození Kyjev ohlásil od 27. července. Tento časový odstup ilustruje problémy, kterým čelí jeho jednotky při postupu přes hustě zaminované ruské obranné linie bez silné letecké podpory, poznamenala agentura Reuters. Rusko okupuje téměř pětinu ukrajinského území, včetně poloostrova Krym a částí Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti.