Konec „politického mnicha“? Polský deník odhalil propojení Kaczyńského se stavební firmou

Rakouský podnikatel Gerald Birgfellner se obrátil na varšavskou prokuraturu, protože nedostal zaplaceno za služby poskytnuté v souvislosti s projektem dvou mrakodrapů, které chtěl v centru Varšavy nechat postavit šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Deník Gazeta Wyborcza zveřejnil nahrávky, které spojují Kaczyńského a jeho PiS s firmou Srebrna, jež měla budovy stavět. Polská ústava přitom politickým stranám zakazuje provádět hospodářskou činnost, píše deník. Mluvčí PiS označila tvrzení za pomluvu a spekulace.

Případ poodhaluje snahy Kaczyńského o využití svého vlivu a kontaktů ve prospěch obohacení vlastní strany. Společnost Srebrna plánovala v centru Varšavy postavit dva mrakodrapy vysoké 190 metrů. Měly v nich být kancelářské prostory, byty, hotel a sídlo nadace Lecha Kaczyńského, bývalého prezidenta a tragicky zesnulého bratra-dvojčete stranického šéfa.

Majitelem společnosti Srebrna je právě nadace Lecha Kaczyńského, v jejíž radě zasedá Jaroslaw Kaczyński a podle polských médií má na činnost společnosti prostřednictvím svých lidí silný vliv. „V praxi funguje personální unie mezi PiS a Srebrnou. Žádná jiná strana nemá takovou svoji firmu,“ uvádí internetový portál Onet.pl.

Podle listu Gazeta Wyborcza měla na stavbu komplexu zvaného K-Tower (prý podle příjmení Kaczyński) přispět částkou 15,5 milionu eur (téměř 400 milionů korun) a úvěrem 300 milionů eur (7,7 miliardy korun) státní banka Pekao. Společnosti s polským kapitálem v bance Pekao převzaly kontrolu v roce 2017 v rámci takzvané repolonizace bankovního sektoru, což byl jeden z plánů PiS, jež se dostala k moci po vítězných volbách z podzimu 2015.

Může jít až o stovky milionů zlotých

„Společnost Srebrna – čili PiS – mohla vydělat na mrakodrapu stovky milionů zlotých, zatímco nyní má PiS jako největší politické uskupení zajištěné financování od státu skoro 20 milionů ročně,“ napsal o projektu portál Onet.pl.

Ke stavbě ale údajně chybělo povolení varšavských úřadů. „Pokud nevyhrajeme volby, nepostavíme mrakodrap ve Varšavě,“ řekl podle médií na nahrávce Kaczyński. Strana v hlavním městě v komunálních volbách loni na podzim prohrála, vedení města si udržela na celostátní úrovni nejsilnější opoziční strana Občanská platforma.

Deník Rzeczpospolita na webu uvedl, že případ „předsedova mrakodrapu“ vyvrací mýtus Kaczyńského coby „politického mnicha“, za kterého se snažil vydávat. Padá i mýtus o čistých rukách PiS, která se snaží ničit propojení mezi politikou a byznysem. „Už víme, že PiS vadí cizí pikle, vlastní ale ne,“ píše Rzeczpospolita.

Podnikatel Gerald Birgfellner podle rakouských médií do podniku již vložil 1,5 milionu eur (38,7 milionu korun). Za odvedené přípravné práce na stavbě nedostal od firmy Srebrna zaplaceno a ve věci se šestnáctkrát sešel s šéfem PiS.

Minulý pátek informoval varšavské státní zastupitelství o podezření na trestný čin Kaczyńského. Toho se politik mohl podle něj dopustit tím, že podnikatele včas neinformoval o nerealizovatelnosti projektu.

Afér kolem konzervativců je víc

Jde o další ze série ran, kterou pověst národně-konzervativní strany PiS utrpěla. V poslední době jí uškodila například aféra kolem guvernéra Polské národní banky Adama Glapińského, který patří mezi blízké známé Kaczyńského.

Vyšlo najevo, že blízké spolupracovnice Glapińského pobírají neobvykle vysoké platy. Předminulý týden pak Kaczyński nepřišel, když se v parlamentu držela minuta ticha za zavražděného starostu Gdaňsku Pawla Adamowicze.