Klíčový palestinský vyjednavač je po nákaze covidem-19 v těžkém stavu. Léčí jej v izraelské nemocnici

Horizont ČT24: Palestinský politik Saíb Irikát bojuje s covidem-19 (zdroj: ČT24)

Jeden z nejvýše postavených palestinských politiků Saíb Irikát leží v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče v izraelské nemocnici. Klíčový vyjednavač při mírových rozhovorech s Izraelem a jeden z hlavních architektů mírové dohody z Osla se začátkem měsíce nakazil covidem-19. Izraelští lékaři podle tamních médií jeho případ konzultují s kolegy v zahraničí.

Od roku 1995 působil Irikát jako hlavní palestinský mírový vyjednávač v rozhovorech s Izraelem a patří k nejvýše postaveným palestinským politikům. Věrný stoupenec Jásira Arafata a dlouholetý poradce prezidenta Mahmúda Abbáse patří dodnes k nejhorlivějším bojovníkům za palestinskou nezávislost a k nejhlasitějším kritikům Izraele.

„Izraelská vláda se snaží legalizovat drancování palestinské půdy. To je krádež,“ prohlásil v roce 2017.

Irikát je generálním tajemníkem Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a je zároveň jedním z nejmladších členů jejího vedení. Je členem strany Fatah, která je nejmocnější frakcí v rámci OOP a v uplynulých dekádách byl zejména pro mezinárodní publikum jednou z nejznámějších palestinských politických tváří.

I když v poslední době jeho moc v Palestině částečně upadla, jeho hlas v mezinárodní politice je slyšet stále. Ještě v září stačil odsoudit blízkovýchodní mírový plán prezidenta Trumpa, který počítá s izraelskou anexí části Západního břehu. „Myslím si, že prezident Trump se připravuje na konflikt století,“ uvedl tehdy.

Převoz ze Západního břehu v doprovodu izraelských vojáků

Pětašedesátiletý Irikát v minulosti prodělal infarkt a před třemi lety se podrobil transplantaci plic. Kvůli komplikacím po nákaze koronavirem byl převezen do jeruzalémské nemocnice Hadassa. Lékaři upozornili, že právě kvůli transplantaci je jeho léčba obtížná.

O Irikátově hospitalizaci v Izraeli požádala palestinská samospráva. Mluvčí nemocnice řekl, že byl politik přivezen ve vážném stavu a musel dostat kyslík. Do hospitalizace byl v izolaci ve svém domě v Jerichu na Západním břehu Jordánu, kam pro něj v doprovodu vojáků přijela v neděli izraelská sanitka.

Zdravotnická diplomacie mezi Izraelem a Palestinou probíhá desítky let. Každý rok přijmou židovské nemocnice tisíce Palestinců, včetně vysokých představitelů Hamásu a dalších politiků. „Péče byla nabídnuta řadě hlasitých kritiků izraelské politiky jako například Džibrílovi Radžúbovi, což je člověk, který se mimo jiné opakovaně jako vysoce postavený představitel palestinské bezpečnosti vyslovil ve prospěch teroristických útoků na Izrael,“ připomíná bývalý zpravodaj ČT v Izraeli Jakub Szántó.

Několik izraelských poslanců rozhodnutí přijmout Irikáta k léčbě přesto kritizovalo. Podle nich za to měl nejprve Izrael požadovat, aby Hamás propustil izraelské zajatce držené v Pásmu Gazy a vydal těla mrtvých izraelských vojáků. Izraelská média ale poukazují na to, že není jasné, proč by měl Hamás, který s mírovým vyjednáváním s Izraelem nikdy nesouhlasil, na tento požadavek přistoupit výměnou za hospitalizaci mírového vyjednávače.