Jsme motivovaní a pevní ve svých záměrech, vyhrajeme, řekl Zelenskyj při výročí velké ruské invaze

Ukrajinský prezident k roku ruské invaze (zdroj: ČT24)

Pokud spojenci Kyjeva dodrží své slovo a splní své úkoly, ukrajinské vítězství bude nevyhnutelné, prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci pořádané na výročí plnohodnotného vpádu ruské armády na Ukrajinu. Zdůraznil, že je potřeba navázat bližší partnerství se zeměmi Latinské Ameriky a afrického kontinentu, jejichž podpora Ukrajině chybí. Upozornil na neefektivní fungování mezinárodních organizací a připomněl i zabíjení civilistů v Buče.

„Díky našim partnerům jsme velmi pevní. Jestli oni dodrží veškeré své termíny a nebudou to pouze prázdná slova, tak uvidí, že i my jsme silní partneři. Pokud splníme naše úkoly, tak dosáhneme vítězství,“ řekl Zelenskyj.

Podle jeho soudu k tomu má Ukrajina všechny předpoklady. „Jsme motivovaní a pevní ve svých záměrech, máme všechno.“ Ukrajina se se svými spojenci dohodla na dodávkách vojenské techniky a materiálu, podle Zelenského si však Kyjev říká pouze o to, co je opravdu potřeba.

Podle něj by žádná země snad kromě Spojených států amerických nedokázala sama čelit ruské invazi. „Ukrajina není sama. Pomáhají nám naši přátelé, se kterými máme společné hodnoty.“

Mezinárodní summit s účastí Číny nebo Indie

Prezident připomněl, že na setkání formátu G20 jeho vláda představila mírový vzorec. Naznačil, že by mohlo dojít k uspořádání dalšího summitu, kterého by se zúčastnili zástupci ukrajinských spojenců i zástupci Číny, Indie nebo zemí z Latinské Ameriky a Afriky. Zelenskyj řekl, že jeho cílem je zahrnout všechny a ukázat světu, že si váží územní celistvosti a statutu OSN.

Čína v pátek vyzvala k příměří mezi Ruskem a Ukrajinou a k zahájení mírových jednání a v dokumentu nazvaném Čínské stanovisko k politickému urovnání ukrajinské krize představila dvanáctibodový plán k ukončení války. Mimo jiné v něm vybízí, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, zmiňuje zřízení humanitárních koridorů, ale uvádí i ukončení západních sankcí proti Rusku.

„Jsou tam určité společné body a další myšlenky, na kterých se neshodneme, ale je to alespoň něco,“ řekl Zelenskyj k čínskému plánu. Důležitější než slova ale podle něj budou až konkrétní činy.

Také ruské ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že podporuje Čínou představený plán na ukončení války na Ukrajině. Kyjev by se podle Moskvy měl smířit s „novou územní realitou“. Za hlavní překážku pro dosažení míru označila ruská diplomacie neochotu Ukrajiny jednat s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem.

Zelenskyj podle agentury Reuters v pátek prohlásil, že se plánuje setkat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. „Věřím, že to bude prospěšné pro naše země a pro bezpečnost ve světě,“ řekl Zelenskyj, ale neuvedl, kdy by se takové setkání mohlo uskutečnit.

Ukrajina potřebuje podporu zemí Latinské Ameriky i Afriky

„Myslím, že jsme promarnili velkou část naší nezávislosti. Ukrajina do této doby neměla žádné silné partnery. Chybí nám podpora ze strany Latinské Ameriky a afrického světadílu,“ uvedl prezident, podle kterého měl Kyjev na navázání partnerství třicet let.

Právě převážně africké a latinskoamerické země se ve čtvrtek zdržely nebo hlasovaly proti rezoluci, kterou přijalo Valné shromáždění OSN. Rusko v ní znovu vyzvalo, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny. Text schválený v předvečer prvního výročí invaze podpořilo 141 zemí.

Mezinárodní organizace

Ukrajina by na platformě OSN podpořila vznik tribunálu, který by se zabýval ruskou agresí a kompenzacemi, řekl Zelenskyj, ale podle něj se většina států bojí takovému kroku vyjádřit podporu.

Mezinárodní instituce podle něj reagují pomalu. „Tyto instituce byly vytvořené již dávno. Většina z nich nikdy nebyla zkoušena takovouto agresí a nemají velké zkušenosti. Jejich byrokracie nám nedává odpověď na otázku, kdy se nám dostane spravedlnosti a spravedlnost bude možná,“ prohlásil Zelenskyj, jako příklad uvedl otázku ukrajinských zajatců v Rusku.

„Podívejte se na instituci, jako je Červený kříž, ani taková organizace nebyla schopná zjistit, v jakém jsou (ukrajinští zajatci, pozn. red.) stavu. Takže byla spolehlivá? Ne, spolehliví jsme byli my. Tlačili jsme na Červený kříž, na nepřítele i na prostředníky, abychom osvobodili naše lidi,“ komentoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident odmítl myšlenku, že by se Ukrajina musela vzdát určitých území výměnou za mír. Výsledek války podle něj závisí na podpoře spojenců a tu dle jeho mínění dokládá návštěva amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjevě.

Rozhovor s poradcem vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljakem (zdroj: ČT24)

Tisková konference běžela živě, navzdory bezpečnostním předpisům

Novináři z celého světa se v pátek při konferenci, která podle agentury AP byla v rozporu s bezpečnostními protokoly jeho úřadu vysílaná živě, ptali Zelenského nejen na geopolitické záležitosti, ale i na osobní dojmy rok od začátku invaze. Prezident se opět nevyhnul emocím, a to když odpovídal na otázku, který den byl pro něj za poslední rok nejhorší.

„Buča. Byla to Buča,“ řekl se slzami v očích, když vzpomínal na svou první návštěvu města na předměstí Kyjeva, které se po osvobození loni na jaře stalo symbolem hrůz páchaných ruskými invazními vojsky.

Moskvu teď také vyzval, aby svou agresi ukončila. „Respektujte naše právo žít v naší zemi. Opusťte naše území. Přestaňte nás bombardovat,“ řekl Zelenskyj. „Přestaňte ničit naši infrastrukturu, energetiku, pitnou vodu,“ uvedl.