Jednou policista, podruhé hasič. Salvini je „ministr uniforem“, hrozí mu ale pokuta

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini se rád ukazuje na veřejných akcích v uniformách policie nebo hasičů. List La Repubblica jej tento týden dokonce označil za „ministra uniforem“. Vicepremiérův nezvyklý šatník kritizují někteří politici a komentátoři. Salviniho počínání je protizákonné, ministrovi hrozí i pokuta. Mimo to by politik mohl skončit až na 15 let ve vězení kvůli tomu, že loni nenechal vystoupit uprchlíky z lodi na Sicílii.

Podle paragrafu 498 italského trestního zákoníku je nošení italských uniforem či odznaků někým, komu to nepřísluší, nezákonné. Kdo tak učiní, hrozí mu pokuta od 154 do 929 eur (až 24 tisíc korun).

„Dostávat darem bundy a odznaky od bezpečnostních složek je pro mě ctí!“ reagoval ministr vnitra na Facebooku. Chce prý nošením uniforem dané profese podpořit. 

Podle odborů italských hasičů by ale měl být potrestán. „Nemůžete někoho přivést k přesvědčení, že stojí před policistou, když to policista není,“ argumentují rozčilení hasiči. V rozpočtu na tento rok nedostali přidáno ani euro a mívají nevýhodné pracovní smlouvy.

Předvádění a zneuctění uniformy, kritizují ministra oponenti

Salviniho političtí protivníci mají za to, že politik se nošením policejních a hasičských stejnokrojů předvádí. Novinář Paolo Berizzi to označil za „jednu z ,estetických‘ položek jeho propagandy“.

Za velmi vážné to považuje spisovatel Roberto Saviano, který kroky populistického ministra dlouhodobě kritizuje. „Znamená to neúctu k uniformě. Jeví se to sice jako projev solidarity a blízkosti, ale vůbec to tak není. Jde o zneužití (stejnokroje),“ myslí si Saviano.

Naposledy se proti zvyklosti šéfa Ligy ozvala sardská policie, nejstarší policejní síla evropského kontinentu. Kapitán, jak si Salvini nechává říkat, dostal stejnokroj sardských policistů darem od jejich zástupce, který je zároveň poslancem za Ligu. Riccardo Paddeu, velitel místní policie v přístavu Alghero na západě ostrova, se od daru písemně distancoval se slovy, že on ani jeho kolegové neužívají uniformu pro politické cíle.

List La Repubblica si povšiml, že ministr si dosud neoblékl uniformy jediných dvou sborů: finanční a pobřežní stráže, nejspíše proto, že nespadají pod jeho resort. Italský list ale nabízí i druhé vysvětlení. Celníci totiž vyšetřují zpronevěru 49 milionů eur (1,26 miliardy korun) bývalými šéfy Salviniho strany a pobřežní stráž zachraňuje ve Středozemním moři migranty, proti nimž šéf Ligy soustavně brojí.

Salviniho šokovalo, že mu hrozí vězení za odmítnutí běženců

Za nošení uniforem hrozí Salvinimu jen pokuta, na problém má ale ministr zaděláno i kvůli loňské kauze, kdy odmítl nechat vystoupit uprchlíky z lodi na Sicílii. Soud totiž zamítl předchozí doporučení prokurátorů ministra obvinění zprostit. Konečné slovo bude mít Senát.

Salvini na Twitteru uvedl, že je šokován. „Hrozí mi tři až patnáct let vězení za to, že jsem bránil uprchlíkům v nelegálním vstupu do Itálie. Nemám slov. Tážu se italského lidu: Mám být nadále ministrem vykonávajícím svá práva a povinnosti, nebo mám požádat ten či onen soud, aby rozhodl o imigrační politice?“ reagoval Salvini.

Vyšetřování jeho rozhodnutí začalo loni v srpnu. V listopadu pak justice požádala o zastavení vyšetřování. Salvini byl obviněn z omezování svobody migrantů. Případu se pak ujal speciální tribunál, který se zabývá kauzami spojenými s členy vlády. Ten dospěl k závěru, že by Salvini souzen být měl.

Salvini v poslední době ještě přitvrdil a zakázal záchranným plavidlům s běženci přistávat v italských přístavech. Podle něj je třeba, aby se na přijímání podílely další evropské země. „Abych se vyjádřil přesně, svůj názor nezměním ani v nejmenším. Čluny, malé lodě, velké lodě. V Itálii z nich nikdo nevystoupí,“ sdělil Salvini.