TÉMA

Uniformy

30 let zpět: Střídání stráží

První velké střídání Hradní stráže v nových uniformách a s novým ceremoniálem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 3. 2020|

Čísla se srovnávat dala, síla ale ne a rozhodovaly peníze, porovnává vojska Polska a Německa historik Plachý

V létě 1939, když Polsko nakonec po několika odkladech vyhlásilo mobilizaci, řada jeho letadel byla zastaralá a k boji se vůbec nehodila, podobně jako slabé a málo pancéřované tanky. Navíc pro řadu vojáků na skladech chyběly dokonce i stejnokroje. „Zdá se to triviální, ale voják bez uniformy není voják,“ vysvětluje v rozhovoru pro web ČT24 vojenský historik Jiří Plachý. Nedostatek peněz se promítal do všech oblastí válečného konfliktu na polské straně, pokud srovnáváme její vojenské síly s německými na samém začátku druhé světové války, míní.
1. 9. 2019|

Jednou policista, podruhé hasič. Salvini je „ministr uniforem“, hrozí mu ale pokuta

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini se rád ukazuje na veřejných akcích v uniformách policie nebo hasičů. List La Repubblica jej tento týden dokonce označil za „ministra uniforem“. Vicepremiérův nezvyklý šatník kritizují někteří politici a komentátoři. Salviniho počínání je protizákonné, ministrovi hrozí i pokuta. Mimo to by politik mohl skončit až na 15 let ve vězení kvůli tomu, že loni nenechal vystoupit uprchlíky z lodi na Sicílii.
25. 1. 2019|