Jedna či druhá strana se bude snažit do podzimu rozhodnout, říká analytik Bříza k ruské invazi

Interview ČT24: Vlastislav Bříza (zdroj: ČT24)

Současná intenzita ruské války na Ukrajině je dlouhodobě neudržitelná, jedna či druhá strana se bude snažit konflikt do podzimu rozhodnout, míní bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza. Rusko chce podle něj prorazit na Donbasu a dobýt celou levobřežní Ukrajinu. Kyjevu jde o znovuzískání jižních oblastí, bude to mít ale těžké, řekl expert v Interview ČT24.

„Intenzita konfliktu je tak velká, že především z ruské, ale i ukrajinské strany nelze konflikt v této intenzitě vést déle než několik málo měsíců. Na podzim válka v této intenzitě prostě musí reálně ustat a přesně do podzimu se bude jedna či druhá strana snažit konflikt rozhodnout, protože v zimě intenzita nutně poklesne,“ vysvětluje analytik z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Cílem Ruské federace je prorazit na Donbasu, a pokud možno, byť se to v tuto chvíli jeví jako nereálné, dobýt celou levobřežní Ukrajinu. Prorazit ty nejlepší skupiny vojsk ukrajinské armády, které jsou dislokované na Ukrajině, pokusit se je obklíčit a zlikvidovat. Naopak cílem ukrajinské armády je pokusit se v co nejkratší době znovu dobýt především jižní oblasti,“ přiblížil Bříza.

Jih je klíčový pro Ukrajinu i Rusko

Jižní oblasti, především Chersonská, jsou klíčové nejen pro Ukrajinu, ale i pro Rusko, pokračuje Bříza. Z Chersonské oblasti totiž vedou zavlažovací kanály na anektovaný Krym.

„Krym byl plně závislý na vodě z Dněpru. Tento systém zavlažování vybudovaný za Sovětského svazu znamenal, že Krym byl úrodnou oblastí, ale po anexi Krymu Ruskou federací Ukrajina tyto kanály kompletně odřízla od zásobování vody. A to bylo jedním z prvních strategických cílů (Rusů) z hlediska Krymu, aby vyhodili do vzduchu zátarasy, které Ukrajina vybudovala, a opět zavlažili Krym,“ popsal expert.

Znovudobytí jižních oblastí bude podle něj pro Ukrajinu velmi těžké. Rusko se na velké části fronty už zakopalo a rozvíjí své dělostřelectvo, uzavřel Bříza.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.