Jedí sušenky a vymýšlejí, jak zapálit dům. Matka mladíka s českým občanstvím popsala poslední zprávy od syna

Události: Česká oběť teroristického útoku na Izrael (zdroj: ČT24)

Matka zabitého mladíka s českým občanstvím popsala zpravodaji ČT Davidu Borkovi poslední momenty synova života. Když z pásma Gazy zaútočili teroristé, nacházel se Oran Elfasi na jihu Izraele u své přítelkyně v kibucu Nirim. Jeho kořeny ale vedou na Ostravsko, kde se narodil jeho dědeček, který po druhé světové válce odešel do nově vznikajícího židovského státu.

„Před pár dny, 7. října, jsem ztratila svého drahého syna. Bylo mu jen dvaadvacet let a tři měsíce,“ svěřila se matka zabitého mladíka Keren Harelová.

Oran Elfasi žil v severním Izraeli. Odjel ale na jih za přítelkyní, do vesnice Nirim. Ráno 7. října si začala zneklidněná matka psát se synem. Pohraniční kibucy byly pod útokem islamistů, připomněl zahraniční zpravodaj ČT David Borek.

„Jen se snažil mi říct, že až to skončí, že mi všechno popíše. Ale já jsem věděla, co se děje, od jeho sestry,“ vzpomíná Harelová. „On jim popsal: Ano, jsem vyděšený, máme teroristy z Hamásu v našem obývacím pokoji. Sedí tu, jí naše sušenky, popíjí, dobře se baví a vymýšlejí, jak zapálit náš dům,“ řekla, jak její syn popsal teroristický útok.

Pak ho útočníci zabili, stejně jako stovky dalších civilistů v těchto zemědělských vesnicích. Kibucy poblíž pásma Gazy bývaly dobrou adresou a místní lidé byli hrdí na to, kde žijí. To se ovšem naráz změnilo 7. října.

Původ z Ostravska

Oran Elfasi pracoval v technologické firmě a byl vyznavačem nenásilí. Měl české a izraelské občanství. Jeho pradědeček se narodil v Ostravě, za druhé světové války uprchl z Evropy a pak se usadil v Izraeli. V jejich rodině proto dodnes žijí české kořeny.

„Můj dědeček měl pekařství. A my vždycky doma máme sušenky, buchty a chleba, které si sami pečeme. Já bych řekla, že tohle je to propojení,“ míní Harelová. 

Elfasi je zatím jediným potvrzeným českým občanem, který během teroristických útoků zemřel. O žádném dalším zatím české úřady nevědí. Vpád islamistů si celkově vyžádal víc než 1400 obětí na životech. „Je to zpráva smutná a já bych chtěl vyjádřit kondolence rodině,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

V Izraeli se nachází desítky až kolem stovky českých občanů, kteří většinou v zemi mají nějakou práci a dlouhodobější pobyt, doplnila česká velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová.