Izraelský premiér navštívil Spojené arabské emiráty. Uvedl, že se vrací optimistický

Izraelský premiér Naftali Bennett ukončil dvoudenní cestu do Spojených arabských emirátů (SAE), se kterými loni Izrael navázal diplomatické styky. Uvedl, že se vrací „velmi optimistický“. V zemi se setkal s princem emirátu Abú Zabí Muhammadem bin Zajdem Nahajánem.

Bennettova kancelář uvedla, že se premiér setkal s korunním princem, který je faktickým lídrem SAE, asi na čtyři hodiny. Více než polovinu z tohoto času strávili rozhovory mezi čtyřma očima. Princ také podle premiérovy kanceláře „de facto přijal Bennettovo pozvání do Izraele“.

„Do Izraele odlétám s velkým optimismem, že tento vztah může být příkladem, jak můžeme na Blízkém východě dosáhnout míru,“ uvedl Bennett před odletem ze země. Premiér dodal, že při návštěvě vedl „smysluplné, hluboké a přímé rozhovory“ o regionu.

Obě země prohlásily, že návštěva představuje „další milník v rozvoji vřelých vztahů a skvělého partnerství“. Ve společném prohlášení uvedly, že jednaly o řadě možných oblastí spolupráce, včetně obchodu, technologií, životního prostředí a cestovního ruchu.

Spolupráce Izraele a Emirátů v oblasti výzkumu a vývoje

Izrael a SAE také oznámily, že plánují vytvořit společný fond pro výzkum a vývoj. Fond „využije přední ekonomické a technologické mozky v SAE a Izraeli a pověří je hledáním řešení výzev, jako je změna klimatu, rozšiřování pouští a čistá energie“.

Země se v prohlášení nezmínily o dvou zásadních otázkách – konfliktu Izraele s Palestinci a íránském jaderném programu.

Bennettova cesta přišla v době zvýšeného napětí v regionu v souvislosti s váznoucími jednáními světových mocností s Teheránem o obnově dohody o kontrole íránského jaderného programu. Izrael podle agentury v posledních týdnech spustil „smršť regionální diplomacie“ ve snaze prosadit tvrdší postup vůči Teheránu.

Emiráty se loni staly třetí arabskou zemí, která se rozhodla normalizovat vztahy s Izraelem. Obě strany tento krok oznámily loňský srpen. Příslušnou dohodu pak jejich zástupci podepsali v září v Bílém domě. Po SAE normalizaci vztahů oznámily ještě Bahrajn, Súdán a Maroko.