Izraelská vláda začala jednat o klidu zbraní, plán počítá s propouštěním rukojmí

Izraelská vláda začala večer projednávat plán, který počítá s přestávkou v bojích s palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy výměnou za propuštění většího počtu rukojmí. Premiér Benjamin Netanjahu podle webu listu Ha'arec na úvod schůze kabinetu zdůraznil, že klid zbraní neznamená konec války, kterou Izrael nezastaví, dokud Hamás nezničí. Nejmenovaný izraelský vládní zdroj řekl listu The Times of Israel, že Hamás bude v rámci dohody zajatce propouštět postupně, přibližně po dvanácti či třinácti denně.

Večer v Izraeli zasedal nejprve úzký válečný kabinet, pak širší bezpečnostní kabinet a poté začala jednat vláda. Premiér Netanjahu v úvodním proslovu řekl, že Izrael válku po příměří nezastaví.

„Jsme ve válce a budeme v ní pokračovat, dokud nedosáhneme všech svých cílů. Zničíme Hamás, osvobodíme všechny naše unesené a pohřešované a zajistíme, že v Gaze nebude žádná strana, která by představovala hrozbu pro Izrael,“ řekl. Americký prezident Biden podle Netanjahua pomohl dohodu vylepšit tak, aby počítala s propuštěním většího počtu rukojmí.

Člen válečného kabinetu a ministr bez portfeje Benny Ganc v úvodu zasedání vlády řekl, že obsah dohody je „těžký a bolestný z lidského hlediska, ale je to správná dohoda“.

Podle ToI dohodu o rukojmích podpoří většina 38členného kabinetu, navzdory nesouhlasu krajně pravicových stran Náboženský sionismus a Židovská síla (Ocma Jehudit).

Dohoda je blízko

Nejmenovaný americký představitel, na kterého se odvolává agentura Reuters, řekl, že se Izrael chystá schválit dohodu, která počítá s propuštěním padesáti lidí unesených Hamásem výměnou za osvobození 150 palestinských vězňů a čtyř až pětidenní příměří. Základní obrysy dohody jsou podle zdroje jasné, ale nic není definitivní, dokud nebude schválena. „Jsme velmi blízko,“ řekl později Biden.

Dohoda podle listu také počítá s dovozem paliva a zboží do Pásma Gazy. Izrael naopak obyvatelům izolované oblasti neumožní vrátit se na sever pásma, kde armáda pokračuje v ofenzivě.

Hamás uvedl, že zadržuje asi 210 z přibližně 240 rukojmí unesených z Izraele během krvavého útoku 7. října. Další radikální skupina Palestinský Islámský džihád (PIJ) údajně zadržuje zbytek rukojmí. 

Podle zdroje Times of Israel bude Izrael výměnou za rukojmí propouštět palestinské vězeňkyně a mladistvé, kteří se pak vrátí do míst svého bydliště, mimo jiné ve východním Jeruzalémě a na okupovaném Západním břehu Jordánu. Izraelský bezpečnostní kabinet, jenž v úterý večer zasedá, podle zdroje s obsahem dohody souhlasí.

Zdroj Times of Israel také upřesnil, že palivo bude do Pásma Gazy dodáváno pouze v době klidu zbraní. Izraelská armáda během šestihodinového okna v rámci příměří nebude nad Pásmem Gazy používat drony shromažďující zpravodajské informace. Izraelská tajná služba Šin Bet bude ovšem sbírat zpravodajské informace i během přestávek v boji.