Izraelská armáda dokončuje přípravy na pozemní operaci ze vzduchu, moře a po souši

Izraelská armáda uvedla, že dokončuje přípravy na významnou pozemní operaci v Pásmu Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel. Armádní prohlášení podle něj uvádí, že se izraelské síly připravují na „rozšíření ofenzivy“ a „koordinovaný útok ze vzduchu, moře a po souši“. Izraelské obranné síly v sobotu oznámily, že zabily dva velitele Hamásu Muráda abú Muráda a Alí Kazího. Oba se podle Izraele podíleli na útocích teroristické organizace z konce minulého týdne.

Izraelští vojáci jsou podle prohlášení armády rozmístěni po celé zemi a připravují se na „další fázi“ války s Hamásem, „s důrazem na významnou pozemní operaci“. Armáda také uvedla, že dokončuje odvod statisíců rezervistů a zajišťuje, aby měli potřebné vybavení.

Zahájení izraelské pozemní operace se obecně očekává, píše ToI s tím, že její začátek a rozsah závisí na řadě okolností, včetně evakuace palestinských civilistů ze severní části Pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu navštívil vojáky na hranici s Pásmem Gazy a tázal se jich, zda jsou na „další fázi“ připraveni.

Zpravodaj ČT v Izraeli David Borek zdůraznil fakt, že izraelská armáda řekla, že současná situace vyžaduje, aby chystaná vojenská pozemní operace zasáhla centrum Gazy. Nemá tak jít podle zpravodaje jen o její částečné obsazení, jako tomu bylo v roce 2014, ale o „plnohodnotnou, celkovou, dočasnou reokupaci celé Gazy,“ řekl Borek. Dodal, že Izrael chce ve své komunikaci i nadále udržet jasnou linku mezi masakry ze strany Hamásu a současnou i budoucí odvetou ze strany izraelské armády. Její špičky zároveň jasně deklarují, že cílem chystané operace je svržení Hamásu.

Podle izraelské televize Kan a podle NBC News nalezli izraelští vojáci v Gaze těla obětí Hamásu a také dokumenty s příkazy ozbrojencům, aby zabili co nejvíce civilistů, nebo mapu jednoho z kibuců poblíž Pásma Gazy s instrukcemi cílit na místa, kde by se měly nacházet děti, „vzít rukojmí“ a „zabít tolik lidí, kolik bude možné“.

Další příkazy pro ozbrojence počítaly s obklíčením jídelny v kibucu a útokem na ordinaci zubaře nebo supermarket. „Nikdy jsem neviděl tak podrobné plánování masového teroristického útoku,“ řekl NBC News jeden z představitelů izraelské armády. 

V Gaze se očekává rozsáhlá pozemní invaze izraelských obranných sil, která zatím nepřišla. Izrael v sobotu ráno stanovil obyvatelům severní části Pásma Gazy lhůtu na evakuaci na jih do 16 hodin místního času (15 hodin SELČ).

Údery proti Gaze zatím pokračovaly hlavně ze vzduchu. Izraelská armáda v sobotu oznámila, že při náletu na jedno z center Hamásu, z něhož organizace řídila vzdušné útoky na Izrael, zahynul Murád abú Murád. Armáda jej považuje za zodpovědného za dronové útoky na Izrael, uvedla také, že „měl velký podíl na řízení teroristů při masakru“. Podle izraelských médií se také podílel na výcviku teroristů.

Později izraelská armáda oznámila, že je po smrti i Alí Hazí, který podle ní vedl jeden z přeshraničních útoků na jih Izraele. „Velitel elitní jednotky Hamásu, která minulý víkend provedla útok na izraelská sídla poblíž Pásma Gazy, byl zabit při leteckém útoku,“ uvedl mluvčí armády.

Kazího izraelské úřady v roce 2005 zadržely v souvislosti s únosy a vraždami Izraelců, uvedl web The Times of Israel. Podle armádního mluvčího byl propuštěn během výměny Palestinců za francouzsko-izraelského vojáka Gilada Šalita v roce 2011.

Izraelské obranné síly zároveň zatýkají na Západním břehu Jordánu, jenž je ve správě umírněného palestinského hnutí Fatah. Armáda uvedla, že od zahájení odvetné operace Železné meče zadržela 230 příslušníku Hamásu. Ve městě Nábulus (Západní břeh) byli podle izraelských médií zadrženi dva vysocí představitelé teroristického hnutí včetně někdejšího vůdce politického křídla skupiny Adnana Asfúra.