Izraelci znovu protestovali proti vládě, odložení soudní reformy jim nestačí

Desetitisíce Izraelců v sobotu večer po celém Izraeli opět protestovaly proti politice koaliční vlády Benjamina Netanjahua, v níž jsou i ultraortodoxní a krajně pravicové strany. Demonstranti dlouhodobě kritizují vládní plány na soudní reformu a viní vládu z nedostatečného postupu proti vlně násilí v arabském sektoru.

Demonstrace proti vládě se v Izraeli konají již 23. týden. Protesty vyvolal návrh soudní reformy, která oslabí nezávislost soudního systému na výkonné moci a omezí soudní dohled nad zákony a vládními rozhodnutími.

Kritici varují, že reforma ohrožuje občanská práva a poskytuje vládě neomezenou moc. Podle vlády má omezit nadměrné zásahy nejvyššího soudu a vrátit moc voleným zákonodárcům. Vláda sice reformu v březnu pozastavila, organizátoři protestů však požadují její úplné zrušení, píše agentura AP.

Podle zpráv médií bylo v Izraeli od začátku roku zabito sto lidí z arabské populace, což je téměř třikrát více než ve srovnatelném loňském období, píše agentura DPA. Někteří demonstranti podle DPA v této souvislosti vyzývali, aby izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir, který je známý svým odporem k Arabům a byl také odsouzen za rasistické projevy, odstoupil z funkce.