Izraelci opět na nohou. Protestujícím se nelíbí výjimky pro ultraortodoxní židy i dražší potraviny

Izrael čelí řadě protestů, které dostaly název Den národní rovnosti. Kromě justiční reformy Izraelci demonstrují také za genderovou a sociální rovnost nebo proti růstu životních nákladů. Na některých místech účastníci protestů blokují silnice a pořádají demonstrace i před domy ministrů či před rabináty, píše izraelský deník Haarec.

Stovky demonstrantů s izraelskými vlajkami se shromáždily například před rabinátem v Tel Avivu, kde protestují proti výjimkám, které mají ultraortodoxní židé.

Některé ženy mají na sobě červené pláště a bílé čepce s odkazem na antiutopický román kanadské spisovatelky Margaret Atwoodové Příběh služebnice. Chtějí tak vyjádřit obavy, že nová vláda, v níž jsou i krajně pravicové a ultraortodoxní strany, změní izraelskou demokracii v teokracii.

Izraelci protestují ku příležitosti Dne rovnosti
Zdroj: Corinna Kern/Reuters

Premiér Benjamin Netanjahu se léta drží u moci právě díky ultraortodoxním stranám, za což se tato komunita těší řadě výjimek oproti většinové společnosti – například nemusí na vojnu. „Řeší se jejich zavedení do armády, do práce, potažmo daní, a to je věc, která rezonuje v protestech,“ poznamenal blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Ultraortodoxní poslanci nyní odhodlaně prosazují justiční reformu, která oslabuje moc soudců na úkor politiků. Před pár dny pohrozili Netanjahuovi, že z koalice vystoupí, pokud reforma nebude schválena.

Zpravodaj ČT Borek k napětí v Izraeli (zdroj: ČT24)

Proti reformě se konají masové demonstrace už od ledna, opakovaně se jich účastnily statisíce lidí. I prezident Jicchak Herzog pravidelně vyzývá vládu, aby její schvalování zastavila a jednala s opozicí o kompromisu. Netanjahu to udělal až koncem března, když ho k tomu vyzvalo i několik poslanců jeho strany Likud, včetně ministra obrany Joava Galanta.

„Protesty byly měsíc trochu utlumeny, ale neskončily ani během té měsíční pauzy, kdy parlament nezasedal, a schvalování soudní reformy se pozastavilo. Teď tedy parlament znovu jedná a s tím ožila politická sezona včetně sezony protestů. Během měsíční pauzy se protesty omezovaly spíše na sobotní pravidelné protesty pořádané stoupenci opozice v Tel Avivu,“ uvedl Borek.

Nyní podle zpravodaje opět došlo na cílené snahy ochromit dopravu. Během čtvrtka byla krátce zablokována Ajolonská dálnice, hlavní severojižní tah aglomerací Tel Avivu. „Organizátoři řekli, že v těchto typech protestů chtějí pokračovat,“ podotkl zpravodaj.

Reformu kritizují i rezervisté izraelské armády, stovky jich pohrozily odmítnutím služby. Ve čtvrtek před domem krajně pravicového ministra národní bezpečnosti Itamara Ben Gvira skupina rezervistů, jež si říká Brothers in Arms, instalovala na zemi figuríny potřísněné červenou barvou a některé zabalila do izraelských vlajek. Kritizuje tak výrazný nárůst počtu obětí izraelsko-palestinských střetů za Netanjahuovy poslední vlády.

Rovněž zaměstnanci high-tech firem protestují proti vládě a její justiční reformě. Na náměstí Habima v Tel Avivu postavili deset zhruba dvoumetrových figurek domina a přinesli transparenty s nápisem „Zachraňte start-up národ“.

Chtějí tak ilustrovat dominový efekt, jaký podle nich budou mít změny chystané vládou na jejich odvětí, jež izraelské ekonomice podle deníku Haarec přináší zhruba čtvrtinu daňových příjmů. „Neskončíme, dokud nestáhnou z parlamentu diktátorské zákony,“ uvedli zaměstnanci high-tech podniků.

V Jeruzalémě někteří protestující také v obchodech nalepili letáky na krabicové mléko v souvislosti s růstem cen mléka a dalších potravin. Ze stejného důvodu nalili bílou barvu do okrasného bazénku před divadlem Habima v Tel Avivu. 

Útok na členy Hamásu

Trvá také napětí mezi Izraelci a Palestinci. Izraelská armáda ve čtvrtek zabila při zásahu dronem na okupovaném Západním Břehu tři členy palestinského hnutí Hamás. Dva z nich označila za pachatele dubnového útoku, při kterém zemřela britsko-izraelská žena a její dvě dcery. Třetím mrtvým je podle Izraelců ozbrojenec, který útočníkům pomáhal. Palestinské úřady potvrdily informaci o třech zabitých, jejich identitu nekomentovaly.

Útok pomocí dronu s výbušninami je nezvyklý, poznamenal izraelský list The Jerusalem Post. Dosud izraelská armáda vysílala na razie či jiné bojové operace především vojáky. Dron podle všeho vletěl oknem do domu, kde se Palestinci nacházeli, a následně explodoval.

Násilností letos přibylo, časté jsou razie izraelské armády v souvislosti s útoky ze strany Palestinců. Od začátku roku zemřelo více než devadesát Palestinců, většinou bojovníků z různých ozbrojených skupin, ale i civilistů. O život přišlo také 19 Izraelců a cizinců.