Izrael zahájil palbu na jižní část Libanonu poté, co odtamtud na jeho území zamířily rakety

Na izraelské území ve čtvrtek podle agentury Reuters zamířily dvě rakety z jižního Libanonu. Jedna ze střel dopadla na libanonské území a druhá do sporné oblasti na hranicích obou států, uvedly tři bezpečnostní zdroje. Zatím není jasné, kdo rakety vystřelil. Izrael následně v odpovědi zahájil ostřelování libanonského území.

Izraelská armáda nejprve uvedla, že nezaznamenala na své straně hranice žádné neobvyklé incidenty, poté však informovala, že na izraelském území explodoval projektil. Ke škodám se nevyjádřila. „V odpovědi izraelské obranné síly začaly ostřeloval oblast na libanonském území, ze které byly (rakety) odpáleny,“ napsala v prohlášení. Podle libanonské agentury NNA v Libanonu dopadlo 15 střel vystřelených Izraelem.

K odpovědnosti za raketovou palbu se dosud nikdo nepřihlásil. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí uvedl, že o incidentu hovoří s armádou. Mírová mise OSN v Libanonu (UNIFIL) vyzvala všechny zúčastněné strany ke zmírnění napětí.

Napětí na Západním břehu Jordánu

Incident se odehrál v době zvýšeného napětí v oblasti poté, co Izrael ukončil jednu ze svých největších vojenských operací na okupovaném Západním břehu Jordánu za poslední roky. Operace v palestinském uprchlickém táboře ve městě Džanín začala v noci na pondělí a podle Izraele měla za cíl narušit tamní „teroristickou infrastrukturu“. Při akci zahynulo dvanáct Palestinců.

Podporu Palestině během izraelské operace vyjádřila libanonská šíitská radikální skupina Hizballáh, která ovládá jih Libanonu. Skupina se nicméně k vystřeleným raketám rovněž nevyjádřila.