Itálie i Španělsko zpřísňují opatření. V Římě se odpůrci restrikcí střetli s policií

Španělská vláda v neděli na mimořádné schůzce schválila kvůli nárůstu počtu případů nového koronaviru na dva týdny nouzový stav, schválila také zakáz cestování mezi autonomními regiony s výjimkou nutných cest, například do práce, a zákaz nočního vycházení. Informoval o tom deník El País. V Itálii, kde se v noci na neděli střetli odpůrci opatření s policií, vláda ještě zpřísnila opatření proti šíření nového koronaviru. Bary a restaurace budou muset od pondělí zavřít už v šest večer, zcela se zavřou divadla a kina.

Zatím není jasné, od kdy budou opatření platit. Podrobnosti již začal na tiskové konferenci sdělovat premiér Pedro Sánchez. Španělská vláda schválila nouzový stav na naléhání vedení řady regionů, které chtěly vyhlásit zákazy nočního vycházení, ale obávaly se, že takové opatření nepotvrdí soudy.

Některé regiony, a sice Kastilie-León a Valencie, už zákaz nočního vycházení vyhlásily tento víkend. Vláda nyní navázala zavedením plošného omezení, a to v čase od jedenácti večer do šesti ráno s tím, že vedení regionů si mohou čas o hodinu posunout, nesmí ho ale zrušit.

Vláda také omezila neakutní cestování mezi jednotlivými autonomními regiony, povolené jsou například cesty za prací či k lékaři.

Nouzový stav během druhé vlny se liší od toho na jaře

Deník El País připomněl, že nynější nouzový stav je odlišný od toho, který ve Španělsku platil od poloviny března do června. Ten totiž zahrnoval dočasně i omezení zbytné ekonomické činnosti, zavření většiny obchodů, restaurací, kin či sportovišť. Paralyzování ekonomiky se chce vláda tentokrát vyhnout.

Odlišné od jara je i to, že tehdy španělská vláda postupně žádala o prodloužení nouzového stavu poslance vždy o dva týdny a nyní už v dekretu uvedla, že plánuje prodloužení o půl roku, tedy do dubna. Podle místních médií má vláda v parlamentu pro schválení prodloužení dostatečnou podporu.

Ve Španělsku, které má zhruba 47 milionů obyvatel, se dosud potvrdilo asi 1,046 milionu případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, z toho nejméně 34 752 lidí v souvislosti s nákazou zemřelo. Údaje jsou k pátečnímu večeru, o víkendu ministerstvo zdravotnictví nová čísla nezveřejňuje. V sobotu ale několik autonomních regionů hlásilo nové rekordní denní nárůsty.

Italové protestovali proti opatřením, ta se dále zpřísní

V Římě se v noci na neděli střetli odpůrci protiepidemických opatření s policií. Protestující v centru metropole házeli na policisty světlice, ničili automobily a zapalovali popelnice, uvedla agentura DPA.

Při nočních potyčkách v Římě utrpěli nejméně dva policisté zranění a nejméně deset demonstrantů bylo zadrženo. Nepovoleného protestu, který podle DPA svolala neofašistická strana Forza Nuova (Nová síla), se podle italských médií zúčastnily stovky lidí. 

„Italové ukazují, že omezení a ekonomickou eutanazii ve jménu pseudopandemie nemohou dále tolerovat,“ napsal v neděli na Twitteru předseda strany Forza Nuova Roberto Fiore. Strana v posledních parlamentních volbách v roce 2018 získala necelých 0,4 procenta hlasů. Násilné protesty organizovala i v pátek večer v Neapoli.

Vláda v neděli mezitím vyhlásila přísnější opatření proti šíření nového koronaviru.

Premiér Giuseppe Conte řekl, že přísnější opatření by měla dostat prudce stoupající křivku nových případů nákazy pod kontrolu v příštích týdnech. „Domníváme se, že tento měsíc budeme trochu trpět, ale když při těchto restrikcích trochu zatneme zuby, budeme se moci v prosinci opět nadechnout,“ prohlásil na tiskové konferenci Conte.

Ujistil, že cílem vládních nařízení je ochránit jak veřejné zdraví, tak ekonomiku. Sektorům, které budou zpřísněním opatření trpět nejvíce, podle něj pomohou podpůrné nástroje, na nichž vláda nyní pracuje.

Italský premiér Giuseppe Conte
Zdroj: Remo Casilli/Reuters

Itálie začátkem týdne uzavře kina, divadla, posilovny nebo lyžařská střediska

Od pondělí budou v Itálii platit nové restrikce, které mají pomoci v boji s covidem-19. Uzavřou se kina, divadla, koncertní sály, posilovny, plovárny i lyžařská střediska. Muzea smějí zůstat otevřená, ale s omezeným počtem návštěvníků.

Bary a restaurace budou muset přestat obsluhovat hosty úderem šesté hodiny večerní. Jídlo s sebou nebo na rozvážku nabízet mohou. Nová opatření mají zatím platit do 24. listopadu. Kromě toho musí nejméně 75 procent gymnazistů přejít na distanční výuku. Vláda rovněž naléhá na občany, aby doma nepřijímali hosty a aby nikam necestovali, pokud to není nutné.

Vláda premiéra Conteho je nucena opatření zpřísňovat vzhledem k rostoucím počtům nově nakažených. V Itálii, která má asi 60 milionů obyvatel, v sobotu za posledních 24 hodin přibylo rekordních 19 644 potvrzených případů nákazy. Od začátku epidemie covidu-19 se tak v zemi nakazilo nejméně 504 509 lidí, z nichž 37 210 zemřelo.

V některých italských regionech platí už teď noční zákaz vycházení a jsou v nich zavřené i školy. V Piemontu a Lombardii zůstala o víkendu zavřená nákupní centra. Jinak mají Italové například povinnost nosit roušky mimo domov.