Johnson uvalil tvrdší restrikce na Manchester, dva italské regiony zavedou noční zákaz vycházení

Události, komentáře: Opatření v Německu a ve Švédsku (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson ohlásil zavedení přísnějších restrikcí v boji s koronavirovou nákazou v manchesterské metropolitní oblasti na severu Anglie. Učinil tak přesto, že se s místní politickou reprezentací nedohodl na kompenzacích pro místní firmy, které nová opatření postihnou. Situace se vyvíjí i v dalších evropských zemích. Dva italské regiony chystají zavést noční zákaz vycházení, přibývá uzávěr i ve Španělsku. V karanténě je bavorský kraj Berchtesgaden.

Johnson jednostranně vyhlásil nejvyšší možná omezení po neúspěšných jednáních s místními politiky o jejich dobrovolném zavedení. Opatření zahrnují například uzavření hospod, v nichž se nepodává jídlo, nebo výstrahu, aby lidé necestovali do regionu a naopak mimo něj.

„Dnes (v úterý) večer mohu na základě dat, která jsme právě dostali, oznámit, že Velký Manchester se posouvá na úroveň velmi vysokého stavu pohotovosti,“ řekl Johnson podle agentury Reuters. Nové restrikce podle něj vstoupí v platnost v pátek.

Johnson tak i v hrabství Velký Manchester uplatňuje nedávno zavedený třístupňový systém, který řadí města a regiony v Anglii podle středního, vysokého nebo velmi vysokého rizika infekce.

Celoplošnou karanténu od pátku na dva týdny zavede také Wales, jehož vláda to oznámila v pondělí.

Rozhovory premiéra se starostou bez dohody

Johnson ještě v úterý odpoledne hovořil s manchesterským starostou Andym Burnhamem, který po vládě požaduje vyšší finanční podporu pro zaměstnance a firmy zasažené omezeními v regionu, který má téměř tři miliony obyvatel.

Podle Burnhama restrikce zasáhnou ty nejchudší a nejpotřebnější: lidi pracující v hospodách či taxikáře, na které prý mocní často zapomínají. Rozhovory skončily bez dohody.

Velká Británie, která má 66 milionů obyvatel, prochází druhou vlnou koronavirové epidemie. V úterý oznámila 21 331 nových případů infekce a 241 úmrtí lidí s covidem-19. Dohromady už v zemi zemřelo téměř 44 tisíc nakažených, což z Británie činí nejhůře zasaženou zemi Evropy.

Johnson však odolává tlaku na druhé celonárodní uzavření ekonomického a společenského života a místo toho spoléhá na restrikce v nejvíce zasažených místech.

Studio ČT24: Opatření proti šíření koronaviru v Evropě (zdroj: ČT24)

V Lombardii a Kampánii chystají zákaz nočního vycházení

S koronavirem však v současnosti bojují všechny evropské země. Například Lombardii, bohatý region na severu Itálie, který je v zemi nejhůře zasažený koronavirem, čeká od čtvrtka noční zákaz vycházení v době od 23:00 do 5:00 hodin. Kromě toho by v Lombardii o víkendech také měla zůstat uzavřená obchodní centra, která neprodávají potraviny.

Ministr zdravotnictví a představitelé regionu se na nových opatřeních shodli po dalším výrazném zhoršení epidemické situace v oblasti. Lombardie v pondělí zaznamenala 1687 nových případů nákazy koronavirem, celá Itálie oznámila 9338 nových případů. Za poslední týden vzrostl počet hospitalizovaných s koronavirem v Lombardii o 145 procent, počet osob na jednotkách intenzivní péče o 126 procent.

Již v sobotu Lombardie nařídila uzavření restaurací a barů úderem půlnoci a také veškerý amatérský sport.

Noční zákaz vycházení ohlásil od pátku také region Kampánie na jihu země. Předseda tamní regionální vlády Vincenzo De Luca oznámil, že požádá italského ministra zdravotnictví o zavedení nočního zákazu vycházení od pátku. „Od 23 hodin se přeruší aktivity a pohyb,“ uvedl De Luca. Kraj na jihu Itálie od pondělí otevře základní školy, distanční vyučování na školách bylo zavedeno od 16. října.

Podle předsedy regionální vlády Kampánie směřuje k uzavření, protože na jednotkách intenzivní péče zůstalo volných 15 lůžek. Kampánie, která má 5,8 milionu obyvatel, zaznamenává po desetimilionové Lombardii druhý nejvyšší denní přírůstek nově nakažených koronavirem. V pondělí region registroval 18 314 nemocných a 85 pacientů je hospitalizováno na jednotkách intenzivní péče.

Přísnější opatření zavedla v neděli celá Itálie. V restauracích a barech budou lidé od 18:00 hodin obslouženi pouze tehdy, budou-li sedět u stolů. U jednoho stolu smí být jen šest osob. Premiér Conte rovněž oznámil zastavení amatérských sportovních soutěží a místních trhů. Starostové měst mají pravomoc uzavřít ve 21:00 hodin veřejná prostranství, kde se shromažďuje příliš mnoho lidí. Podle pondělních údajů ministerstva zdravotnictví se od začátku epidemie v Itálii nakazilo 423 578 osob, 36 616 jich zemřelo.

Ve Španělsku zavírají další města i celý region Navarra

K přísným opatřením kromě Itálie sahá i Španělsko. Vedení regionu Navarra na severu země kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem od čtvrtka na dva týdny omezí pohyb svých obyvatel, opustit region budou moci lidé jen z důležitých důvodů, například kvůli práci. Podobná uzavírka platí ve Španělsku, kde se počet nakažených od počátku pandemie už blíží milionu, v řadě měst, včetně jeho metropole Madridu, kde má ale toto opatření skončit v sobotu.

Vedení madridského regionu, který je nejhůře postiženou oblastí v zemi, zvažuje různé varianty, jak šíření epidemie od soboty omezit. V úterý oznámilo, že zvažuje požádat centrální vládu o vyhlášení nočního zákazu vycházení. Platit by mohl od půlnoci, aby se „respektoval čas večeří“ a omezily se tak škody provozovatelů restaurací, napsal deník La Vanguardia.

Noční zákazy vycházení vyhlásila v předchozích dnech některá evropská města, tento zákaz platí například od soboty ve Francii v devíti největších sídlech (tedy pro asi 20 milionů Francouzů) mezi 21:00 a 6:00 hodinou a od úterka ve stejnou dobu ve Slovinsku (dva miliony lidí).

Omezení pohybu pro obyvatele Madridu a několik dalších měst madridského regionu, které vyprší z pátku na sobotu, zavedla španělská vláda navzdory regionální vládě vyhlášením nouzového stavu. Jeho prodloužení zatím nechystá. Do pátku se očekává, že vedení madridského regionu vyhlásí opatření, které španělská vláda bude považovat za dostatečná.

obrázek
Zdroj: ČT24

V bavorském Berchtesgadenu začala karanténa

Nejhorší koronavirové statistiky v rámci Německa má bavorský kraj Berchtesgaden na pomezí s Rakouskem. V posledních dnech zde úřady evidují více než 200 nově potvrzených nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Od úterní 14. hodiny zde proto byla vyhlášena karanténa, lidé nesmí až na výjimky opouštět své domovy. Zavřeny byly všechny školy i školky. Opatření zasáhlo do života 106 tisíc obyvatel oblasti.

Berchtesgaden je velmi populární u turistů, kteří jej ale začali hned v pondělí po oznámení karantény kvapně opouštět. Místní poskytovalé ubytování odhadují, že z této těžce zasažené oblasti muselo narychlo odjet asi 2500 lidí.

Oblastí s rychlým šířením koronaviru je však po celém Německu více než stovka, například i celé Porúří.

Policie v Berchtesgadenu kontroluje dodržování karantény
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters