TÉMA

Kampánie

Části severní Itálie zůstávají pod vodou, záplavy zabíjely i na jihu v Kampánii

Italy dál trápí extrémní počasí. Jeden člověk zemřel po přívalových deštích v jihoitalské Kampánii, desítky dalších museli zachraňovat hasiči. I jednotky z jihu země přitom zůstávají nasazené na severu, kde se stále ještě potýkají se záplavami. Rozsah škod si prohlédla i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
26. 5. 2023|

Pandemie ve světě: Francie bude očkovat i v lékárnách, v Polsku rostou denní přírůstky nakažených

Ve Francii se začne očkovat i v lékárnách. V Polsku rostou denní přírůstky nakažených. V Itálii mohou od soboty otevřít sjezdové areály a vleky, tuto možnost nicméně mají pouze regiony s nízkým výskytem koronavirové nákazy, mezi které zatím patří pouze Sardinie. V Německu se rychle šíří britská varianta koronaviru, která činí přes čtyřicet procent nalezených případů. Řecko si na mapě cestovatele od pondělí pohorší. Belgie zvažuje uvolnění některých restrikcí.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 16:37|

Polsko zavře restaurace a zpřísní setkávání, další země omezují vycházení

V evropských zemích začínají platit nová opatření, jež mají zpomalit šíření koronavirové pandemie. Další země přísnější opatření oznamují. Polsko od soboty zavře restaurace a bary a zpřísní pravidla pro setkávání lidí. Bavorsko od pátku začne vyžadovat negativní PCR test pro pendlery, kteří přijíždějí mimo jiné z České republiky. Řada evropských zemí zavádí omezení vycházení v noci či přes den.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 16:55|

Johnson uvalil tvrdší restrikce na Manchester, dva italské regiony zavedou noční zákaz vycházení

Britský premiér Boris Johnson ohlásil zavedení přísnějších restrikcí v boji s koronavirovou nákazou v manchesterské metropolitní oblasti na severu Anglie. Učinil tak přesto, že se s místní politickou reprezentací nedohodl na kompenzacích pro místní firmy, které nová opatření postihnou. Situace se vyvíjí i v dalších evropských zemích. Dva italské regiony chystají zavést noční zákaz vycházení, přibývá uzávěr i ve Španělsku. V karanténě je bavorský kraj Berchtesgaden.
20. 10. 2020|

Itálie zpřísňuje koronavirová opatření. Pandemie vynesla tamního premiéra Conteho na výsluní

Itálie v rámci opatření proti šíření koronaviru zavedla povinné nošení roušek i na veřejnosti. Přísné omezení si vyžádaly rostoucí počty nových případů covidu-19, země totiž byla na jaře jednou z vůbec nejhůře postižených na světě. Jako první také nařídila plošnou celostátní karanténu. Přísná opatření přitom řídí tamní premiér Giuseppe Conte, což mu mezi Italy vyneslo značnou popularitu.
10. 10. 2020|

Italské mafii pandemie prospívá, říká novinář Roberto Saviano. Katastrofy ji vždy posilovaly

Slavný italský novinář Roberto Saviano popsal v rozhovoru pro Českou televizi, jaký dopad má současná pandemie nového koronaviru na italskou i světovou mafii. Tyto organizace podle něj z krizové situace vyjdou ještě silnější – dokáží totiž na rozdíl od států reagovat mnohem rychleji a pružněji.
16. 5. 2020|