Evropa opět zpřísňuje. Itálie zavádí roušky venku, Slovensko chce omezit vstup pro Čechy

Přísnější opatření proti šíření covidu-19 platí od čtvrtka mimo jiné v Itálii, kde se musí začít nosit roušky i venku v blízkosti lidí z jiné domácnosti. Bruselský region na měsíc zavře kavárny a bary, podobně jako to už od úterka udělala Paříž. Zpřísnění protikoronavirových opatření projedná i švédská vláda. Slovenský premiér Igor Matovič uvažuje o dalším omezení vstupu Čechů do země.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Pro další zpřísnění podmínek cestování z Česka na Slovensko se ve čtvrtek vyslovil slovenský premiér Igor Matovič. Je pro omezení výjimek, které po zářijovém zařazení Česka na seznam rizikových států umožňují některým skupinám cestujících přijet na Slovensko bez negativního výsledku testu na koronavirus a bez nutnosti nastoupit v zemi do karantény.

„Česká republika je na tom výrazně hůře, než jsme na tom momentálně my. Je na stole otázka, zda není načase zpřísnit režim s Českou republikou. Osobně si myslím, že je třeba ho zpřísnit,“ řekl Matovič. Dodal, že Bratislava by měla zvážit množství výjimek z dříve zavedeného omezení při cestách z Česka na Slovensko.

Slovensko s platností od 18. září zařadilo Česko na svém koronavirovém seznamu mezi rizikové státy. V praxi to znamená, že turisté a další skupiny cestujících až na výjimky potřebují negativní výsledek testu na koronavirus, aby se na Slovensku vyhnuli karanténě a následnému testu na infekci.

V Itálii už nosí ústenky i venku

Roušku musí mít nově v Itálii každý, kdo opustí svůj byt či dům a bude se pohybovat v blízkosti osob, s nimiž nesdílí domácnost. Za porušení této povinnosti hrozí pokuta až tisíc eur (asi 27 tisíc korun). Pokuta nehrozí například při procházce v přírodě s manželkou. Ani děti mladší šesti let či lidé se specifickými zdravotními problémy zakrytá ústa a nos venku mít nemusí.

Itálie se s povinností roušek na veřejnosti ve venkovních prostorách připojuje mimo jiné ke Španělsku, kde tato povinnost platí od léta, či k Turecku, které ji zavedlo minulý měsíc. V některých evropských zemích zavedly roušky venku regiony či města, například Paříž, Marseille nebo Brusel.

Od minulého týdne na Slovensku a od tohoto týdne i ve Vatikánu je povinné zakrytí nosu a úst venku v případě, že nelze dodržet alespoň dvoumetrový odstup.

Události: Koronavirus v Evropě (zdroj: ČT24)

Kavárny, bary i kina v Bruselu zavírají

Ve všech obcích bruselského regionu, včetně belgické metropole, se od čtvrtka zatím do 8. listopadu zavřou kavárny a bary, zatímco restaurace mohou zůstat otevřené. Zakázána je v tomto regionu nově také konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích.

Kvůli dopadům protikoronavirových opatření britská společnost Cineworld dočasně zavírá všechna svá kina ve Spojených státech a v Británii. Cineworld je druhým největším provozovatelem kin na světě a působí i v Česku přes divizi Cinema City, která ale uzavření kin v Česku neoznámila.

Přísnější pravidla mají být zavedena ve třetině polských okresů

Rekordní nárůsty potvrzených nákaz oznámilo za středu i Polsko (4280 případů), za stejný den země evidovala i rekordní počet úmrtí s covidem-19 (76). Nejvíce nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel připadá na Slezské vojvodství, které sousedí s Moravskoslezským krajem, druhé je Malopolské vojvodství u hranic se Slovenskem a třetí Mazovské vojvodství, v němž leží Varšava.

Polsko je několik kroků od chvíle, kdy mu nebudou stačit lůžka a plicní ventilátory pro pacienty s covidem-19, připustil premiér Mateusz Morawiecki. Oznámil, že od soboty lidé v celé zemi budou muset nosit roušky i venku.

„Přísnější pravidla mají být zavedena ve třetině polských okresů. Opatření se budou týkat řady větších měst, včetně Varšavy. Pro červené okresy bude omezena doba otevření restaurací. V celém Polsku platí limit na shromáždění lidí, což je sto padesát lidí. Ministerstvo zdravotnictví také vyhlásilo nulovou toleranci k těm, kteří nerespektují nařízení nošení roušek ve všech vnitřních prostorech,“ uvedl zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé. Hlavní město se v sobotu přesune do takzvaného žlutého pásma, ve kterém lidé například musejí nosit roušky i venku. 

V Sejmu, dolní komoře parlamentu, ve středu vypukly hádky kvůli chování poslanců krajně pravicové Konfederace, kteří odmítají dodržovat povinnost nosit roušky ve všech sálech parlamentu a zachovávat rozestupy od ostatních. Grzegorz Braun z Konfederace si od místopředsedkyně Sejmu Malgorzaty Gosiewské z vládnoucího Práva a spravedlnosti vysloužil označení „pakáž“.

Zpravodaj ČT Lukáš Mathé o šíření nemoci covid-19 v Polsku (zdroj: ČT24)

Vysoká čísla hlásí i Rakousko a Nizozemsko

V Rakousku za posledních 24 hodin zaznamenali 1209 potvrzených případů, dosud nejvíc. Překonán tak byl rekord z 26. března. Od počátku pandemie se nakazilo již 52 057 lidí, informovala agentura APA. S covidem-19 v zemi, která má 8,9 milionu obyvatel, zemřelo 838 lidí, z toho osm za poslední den.

Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober nicméně upozornil, že čísla nelze bez výhrad srovnávat, neboť se nyní testuje mnohem více než na jaře. Situace je podle něj ale přesto závažná.

Zdaleka nejvíce nově nakažených hlásí opět hlavní město Vídeň (613), následované Dolními a Horními Rakousy (169 a 149), dvěma spolkovými zeměmi, které hraničí s Českem.

V Nizozemsku přibylo za poslední den téměř šest tisíc nových případů nákazy koronavirem, což je dosud nejvíc. Informoval o tom nizozemský institut veřejného zdraví RIVM. Tempo šíření viru v populaci se v posledních týdnech nepřetržitě zvyšuje a 17milionová země patří ke státům, které mají v Evropě jeden z nejvyšších podílů infikovaných na 100 tisíc obyvatel, uvedla agentura Reuters.

Ve středu nizozemské úřady hlásily 4994 pozitivních testů, ve čtvrtek je to 5831. Celkem se od začátku pandemie virus SARS-CoV-2 prokázal už u více než 150 tisíc lidí. List De Telegraaf upozornil, že hranici 100 tisíc nakažených Nizozemsko překročilo 23. září, na dvojnásobný počet potvrzených případů se nejspíš dostane už příští týden.

V nemocnicích je nyní více než tisíc lidí s těžkým průběhem nákazy. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse přes 6500 pacientů nemoci covid-19 podlehlo.