Slovensko od pátku zařadí Česko mezi rizikové země. Při cestě bude nutný test na koronavirus nebo karanténa

Události: Slovensko od pátku zařadí Česko mezi rizikové země (zdroj: ČT24)

Slovenský ústřední krizový štáb rozhodl o zařazení České republiky mezi rizikové země. Úřady tak reagují na vysoké denní přírůstky infikovaných v tuzemsku. Od nadcházejícího pátku budou muset lidé až na poměrně početné výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus, nebo nastoupit do karantény. Informoval o tom na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus. Výjimku z omezení při cestování budou mít podle náměstka ministerstva zdravotnictví mimo jiné pendleři, studenti, pedagogové, zdravotníci či sportovci.

Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus, nebo nastoupit do karantény a následně podstoupit zmíněný test.

Povinnost předložit výsledek testu či nastoupit do karantény se podle Kluse nebude vztahovat na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

Státní tajemník z jednání ústředního krizového štábu také na internetu napsal, že dodržování nařízení bude prověřováno namátkovými kontrolami a sledováním pohybu mobilních telefonů. V Událostech, komentářích dodal, že zneužití má bránit i práce policistů ve vnitrozemí. Hříšníkům za jistých okolností může hrozit i odnětí svobody.

Upřesnill, že pokud se ukazatel počtu pozitivně testovaných na sto tisíc obyvatel za dva týdny podaří snížit, bude to jedním z důležitých faktorů pro zrušení omezení. „Bereme v úvahu i množství testů, kde je na tom Česká republika velmi dobře,“ řekl. K vyškrtnutí ze slovenského takzvaného červeného seznamu by podle Kluse mohlo přispět i zpřísnění opatření v Česku.

Opatření přichází poté, co slovenský premiér Igor Matovič na pátečním zasedání lídrů V4 (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) připustil, že Slovensko zařazení Česka mezi rizikové země zvažuje, ale jelikož mezi oběma zeměmi panují obrovské vazby, bude potřeba výhodný kompromis. „Byli bychom nejraději, abychom nemuseli přijmout žádné opatření na hranicích,“ řekl.

Český šéf vlády Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že Česko není riziková země. Slovensko podle něj testuje až pětkrát méně než Česko. Chápe ale pozici svého slovenského protějšku, který má křehkou koalici. Opatření ze strany Slovenska se podle Babiše týká především turistů a doufá proto, že se jím zásadně nenaruší ekonomické vztahy.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že slovenské rozhodnutí očekával. „Výsledky jednání slovenského krizového štábu nyní bude řešit hlavní slovenský hygienik, který v následujících dnech stanoví i přesné podmínky pro výjimky,“ dodal s tím, že ze slovenské strany jsou zatím k dispozici pouze již zveřejněné obecné informace o povinnosti negativního testu nebo pětidenní karantény s platností od tohoto pátku.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je pandemická doba zkouškou vztahů obecně a sousedských zvlášť. „Věřím, že my se v tomto chováme korektně,“ sdělil v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Zaorálek a Klus o koronaviru (zdroj: ČT24)

„Česko se nachází ve špatné situaci. Držme jim palce, aby se co nejdříve dostali na náš zelený seznam,“ prohlásil slovenský premiér Matovič. Dodal, že vazby mezi Českem a Slovenskem jsou velké, proto navrhl řadu výjimek ze zmíněných omezení při cestování mezi oběma republikami někdejší československé federace. Slovenský šéf vlády současně kritizoval Kluse za to, že výsledek jednání tamního štábu zveřejnil ještě předtím, než mohl Matovič závěry oznámit svému českému protějškovi Andreji Babišovi.  

Cestování na Slovensko

Zařazení mezi rizikové státy znamená i omezení cestování. „Myslím, že k tomu není důvod, protože to může zas mít jenom negativní dopad mezi Českem a Slovenskem,“ uvedl Babiš.

„Slovensko je destinací velmi oblíbenou. Letos to čítá zhruba sedm set tisíc lidí, co na Slovensku byli nebo se chystali jet. Je to tedy velká rána pro cestovatele,“ tvrdí místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Podle něj bude omezení velkou ranou nejenom pro Čechy, ale i pro slovenské hoteliéry a zaměstnance v cestovním ruchu. Češi v uplynulých letech totiž tvořili nejpočetnější zahraniční klientelu v ubytovacích zařízeních na Slovensku.

Také při cestách z jiných rizikových zemí EU na Slovensko budou moci cestující předložit výsledek negativního testu na koronavirus, aby se v zemi pod Tatrami vyhnuli karanténě. Bratislava dosud měla na svém seznamu takzvaných bezpečných zemí ohledně koronaviru 26 států. Nově do něj zařadila Švédsko, Bulharsko a Kanadu.

Mezi „červené“ země na koronavirovém semaforu Slovenska tamní úřady zatím nezařadily Rakousko ani Maďarsko, byť k jejich přesunu může podle Kluse dojít kdykoliv. Klus také napsal, že pravidla cestování na Ukrajinu budou zpřísněna v příštích dnech; pandemická komise navrhla úplné uzavření hranic Slovenska s touto východoevropskou zemí.

V Česku, které nově na seznam rizikových zemí kromě Slovenska zařadí také Švýcarsko, během neděle přibylo 792 potvrzených případů nákazy a od pondělí začínají platit další regionální opatření. Zavést omezení s cílem zpomalit šíření koronaviru se chystají rovněž i na samotném Slovensku. I tam v poslední době výrazně přibylo množství případů nákazy potvrzovaných každý den testy.