ROZCESTNÍK: Kde hledat informace o cestování a opatřeních v zahraničí?

Pandemie koronaviru nadále ovlivňuje cestování do zahraničí. Do některých zemí nedoporučuje cestovat české ministerstvo zahraničí, některé státy naopak nemusí akceptovat cestovatele z Česka. V tomto přehledu najdete užitečné informace a odkazy, které vám pomohou s orientací v aktuální cestovatelské situaci.

Základním ukazatelem českých úřadů je takzvaný semafor. Ten zelenou barvou znázorňuje země bezpečné pro cestování. Do těch mohou čeští občané cestovat bez omezení při návratu zpět (například bez povinné karantény).

Pokud je na semaforu země označena červenou barvou, považují ji tuzemské úřady za vysoce rizikovou. Při návratu z těchto zemí se musí lidé prokázat negativním testem na koronavirus nebo nastoupit do karantény. To platí pro české občany i pro cizince cestující z červených zemí.

Zvláštní režim platí pro červené země mimo Evropskou unii (neuvedené na mapě). Režim cestování v jejich případě upravuje ochranné opatření ministerstva zdravotnictví. Lidé z těchto zemí mohou vstoupit do Česka pouze z důvodů uvedených v textu opatření a za podmínky negativního testu či karantény. 

  • Vyhýbejte se místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách (bary, restaurace, noční podniky a podobně) a raději zůstaňte na čerstvém vzduchu.
  • Dodržujte bezpečnou vzdálenost, alespoň dva metry, od cizích osob, a to jak ve vnitřních prostorách, tak i ve venkovních (restaurační zahrádky, pláže).
  • Při cestách hromadnou dopravou pokud možno používejte roušku či jiný prostředek ochrany úst a nosu.
  • Dodržujte zásady hygieny rukou, v případě, že nemáte po ruce dezinfekční prostředek, umyjte si ruce pečlivě mýdlem a teplou vodou, a to zejména před jídlem či po cestě hromadnou dopravou.
  • Pokud jsou v konkrétní zemi jiné nebo přísnější podmínky, důrazně ministerstvo doporučuje je dodržovat.
  • Zdroj: ministerstvo zahraničí

Ministerstvo zahraničí také v obecné rovině upozorňuje, že řada států používá výsledky namátkových testů lidí cestujících do země jako jedno z kritérií pro zavádění restriktivních opatření vůči cizincům.

„Důrazně doporučujeme, aby lidé, kteří byli diagnostikováni na covid-19 a ukončili izolaci bez potvrzení bezinfekčnosti PCR testem s negativním výsledkem, nebo ti, kteří měli v poslední době některé ze symptomů této nemoci, necestovali v období 14 dnů po ukončení izolace či příznacích onemocnění,“ píše resort. Upozorňuje, že není vyloučeno, že test by v takovém případě byl pozitivní a cestovatel by skončil v izolaci.

Veškeré informace o specifickém režimu cestování pro danou zemi naleznete na webu ministerstva zahraničí. Níže přinášíme odkazy, které pomohou v orientaci s aktuální situací v konkrétní zemi.

Komplexní nástroj pro informace o cestování v rámci Evropy nabízí také Evropská unie. Stačí uvést cílovou zemi a systém poskytne veškeré informace o cestovatelském režimu v dané zemi. Nástroj využívá strojový překlad, a proto může být v některých ohledech kostrbatý, ale shromažďuje velké množství užitečných informací.

Kromě toho doporučujeme sledovat weby jednotlivých cestovních kanceláří, dopravců či ubytovaní, jejichž služby ke své dovolené využíváte.

Často vyhledávané země