Druhá vlna pandemie v Británii sílí. Manchester odmítá vládní tlak na zpřísnění opatření

Události ČT: Pandemie v Británii opět nabírá na síle (zdroj: ČT24)

Počet případů nákazy koronavirem ve Spojeném království prudce narůstá. Vláda tlačí na severoanglický Manchester, aby stejně jako Liverpool přijal nejpřísnější omezení. Město to ale odmítá. Britská královna Alžběta II. se mezitím poprvé od března objevila na veřejnosti mimo svá sídla. Na jihu Anglie označila virus za příšernou věc.

Čtyřiadevadesátiletá panovnice zamířila do vojenské laboratoře u města Salisbury. Pro boj s koronavirem jsou tam určení stejní experti, kteří před dvěma lety analyzovali vzorky odebrané po otravě někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije.

Nejvíc pozornosti  ovšem Alžběta II. získala tím, že stejně jako princ William neměla roušku. Buckinghamský palác k tomu vzkázal, že u všech pracovníků laboratoře vyšel negativní test na koronavirus ještě před královninou návštěvou. Každý musel mít navíc odstup nejméně dva metry. Podle kritiků ale královna vyslala špatný vzkaz veřejnosti.

Manchester odmítá vládní tlak

Druhá vlna pandemie nabírá ve Velké Británii na síle. Za 24 hodin se nákaza potvrdila u 15 650 lidí. Oznámila to v pátek britská vláda. Celkově se v zemi nakazilo přes 676 tisíc lidí a zemřelo více než 43 300.

Počty nových případů rostou zejména na severu Anglie. Liverpool eviduje přes 600 infikovaných na 100 tisíc obyvatel a Manchester zhruba 500, zatímco v mnohých částech Londýna úřady hlásí méně než 100 nakažených na 100 tisíc osob.

Liverpool už proto spadá do třetí a nejpřísnější kategorie systému restrikcí a musely v něm například uzavřít restaurace a hospody kromě těch, kde se podává jídlo. Vláda teď tlačí na další velké severoanglické město, Manchester, aby po vzoru Liverpoolu také zavedlo nejvyšší stupeň opatření.

Vedení města to odmítá. „Žádají nás, abychom hazardovali s pracovními místy našich obyvatel, s jejich domovy a podniky. Stejně tak jako s obří částí naší ekonomiky. A to vše na základě strategie, o které samotní vládní experti říkají, že nemusí fungovat,“ tvrdí starosta Velkého Manchesteru Andy Burnham.

Severní Irsko i Londýn zpřísňují

Vláda v Londýně je terčem kritiky, že její finanční pomoc nejpostiženějším regionům není dostatečná. Premiér naopak vzbouřence vyzývá k poslušnosti. „Samozřejmě, pokud nebude možné se dohodnout, tak budu muset zasáhnout, abych ochránil nemocnice v Manchesteru,“ prohlásil Boris Johnson.

Tvrdá opatření už zavedlo Severní Irsko, které uzavírá školy, hospody i restaurace. Chystá je i Wales a před kritickou situací varuje Skotsko. Také Londýn, který je nyní na druhém stupni „semaforu“, zpřísňuje opatření. Od soboty se spolu například nebudou moci ve vnitřních prostorech scházet členové více domácností a schůzky budou zakázány i v hospodách a restauracích.