Íránské drony v ruských službách dostávají pod tlak izraelskou vládu. Ta vojenskou pomoc Ukrajině odmítá

Horizont ČT24: Izraelsko-ruské vztahy a Ukrajina (zdroj: ČT24)

Členské státy Evropské unie ve čtvrtek potvrdily zmrazení majetku třem lidem a jedné firmě odpovědným za dodávky íránských dronů Rusku, které je využívá ve válce proti Ukrajině. Nasazení íránských zbraní budí pozornost i v Izraeli, kde kvůli němu sílí tlak na poskytnutí vojenské pomoci napadené zemi. Vláda to ale odmítá a chce pomáhat jinak. Vztahy Izraele a Ruska zatěžuje i kauza Židovské agentury, jejíž ruskou pobočku chce Moskva zavřít.

O uzavření ruské pobočky agentury usiluje ruské ministerstvo spravedlnosti, soud ve věci byl ale opakovaně odročován. Ve středu byla budova oblastního soudu v Moskvě, kde se mělo jednání konat, vyklizena v souvislosti s nahlášenou bombou.

Židovská agentura pomáhá Židům s emigrací do Izraele. Případný zákaz její činnosti na území Ruska by byl zásadním problémem pro rusko-izraelské vztahy. Do Izraele teď každý měsíc odcházejí tisíce ruských Židů.

„Jen nás hodně s podobným příběhem. Přijelo velmi mnoho lidí. Byli to často lidé, kteří něco takového předtím neplánovali,“ podotýká jeden z židovských imigrantů z Ruska v Izraeli.

K poskytnutí zbraní vyzval člen izraelské vlády

Vztahy mezi Jeruzalémem a Moskvou se kalí kvůli Ukrajině, kde Rusko pokračuje v útocích a nasazuje do nich drony z Íránu.

„Už není pochyb o tom, na jaké straně by měl stát v tomto krvavém konfliktu Izrael. Nastal čas, aby Ukrajina obdržela vojenskou pomoc,“ prohlásil nedávno Nachman Šaj, ministr izraelské vlády pro záležitosti diaspory. 

„Zdá se, že Izrael dodá zbraně kyjevskému režimu. Velmi neuvážený krok. Zničí všechny vztahy mezi našimi zeměmi,“ reagoval místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv.

Gantz: Zbraně Kyjevu nepošleme

Ukrajina o izraelské sofistikované systémy vzdušné obrany stojí. „Ještě dnes odešle Ukrajina oficiální nótu izraelské vládě s žádostí o okamžité doručení systému protiletecké obrany,“ oznámil v úterý ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. 

Izraelský ministr obrany Benny Gantz ale zopakoval, že zbraně Ukrajině neposkytne. Nabízí nicméně systémy varování před vzdušnými útoky.

Izraelský protiraketový systém Iron Dome má totiž kromě střel také civilní složku, připomíná blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. „Sestává ze sirén, z detektorů, z radarů – a to všechno je propojeno například s mobilními telefony běžných Izraelců. V řádu zlomků sekund se velice lokalizovaným způsobem – opravdu přesně až do území obcí – v místech, která jsou ohrožena příletem nějaké rakety nebo projektilu, rozezní sirény, a zároveň to varuje lidi.“

Hrozbu íránských dronů ve službách Ruska nemůže židovský stát podceňovat. Dosavadní politika zdrženlivosti Izraele vůči Moskvě se ocitá pod stále větším tlakem. Na izraelské politické scéně ale zatím stále panuje konsenzus, že „není úplně užitečné se naplno vrhnout i vojenskými dodávkami na stranu Ukrajiny, a zcela tak spálit mosty vůči Rusku,“ dodal Borek.