Indičtí hasiči na pokraji sil. Rekordní vedra prudce zvyšují počty požárů

Teploty v Novém Dillí, kde žije přibližně 20 milionů lidí, dosáhly letos rekordních hodnot. Teploměry tam již několikrát ukazovaly téměř padesát stupňů Celsia. Podle údajů hasičských sborů se počet hlášení požárů v období od dubna do června oproti předchozímu roku zdvojnásobil na více než devět tisíc. A počet úmrtí při požárech se v tomto období více než ztrojnásobil. Mnoho požárů vzniklo v rušných starých čtvrtích Dillí, kde jsou úzké uličky plné obchodů.

Indervir Singh pracuje u hasičů v Novém Dillí už 32 let, ale nepamatuje si, že by zasahoval u tolika požárů jako letos v létě. „V posledních směnách jsem se zúčastnil několika výjezdů za sebou,“ řekl agentuře Reuters čtyřiapadesátiletý hasič. Směny, které trvají 24 hodin, si někteří protahují až na tři za sebou. Teprve potom si berou den volna. „Některé týdny si musíme brát dovolenou, jen abychom se vyspali,“ postěžoval si velitel Ajay Sharma.

Téměř tři čtvrtiny požárů v letošním létě mají podle hasičů na svědomí závady na elektroinstalaci. Ta je v indickém hlavním městě zastaralá a už nezvládá energeticky náročné spotřebiče jako například klimatizace a vznikají zkraty. Poptávka po klimatizaci v Indii s nástupem veder však prudce stoupá.

Indický meteorologický úřad v červnu zaznamenal už devět vln veder, což je prudký nárůst. Podle vědců horko zhoršují klimatické změny způsobené lidskou činností.