Hurikán Ian udeřil na západním pobřeží Floridy. Přes milion lidí je bez elektřiny

Bouře Ian udeřila na západním pobřeží amerického státu Florida silou hurikánu téměř pátého stupně o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Bez proudu jsou podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 1,1 milionu lidí. Předtím Ian způsobil v noci na středu výpadek elektřiny na celém území Kuby. Karibský ostrov zasáhl Ian jako hurikán třetí kategorie v úterý a vyžádal si tam dvě oběti.

Střed hurikánu dorazil k pevnině na úrovni města Fort Myers na jihozápadě Floridy a kolísavou rychlostí kolem 20 kilometrů v hodině bude pokračovat severovýchodním směrem.

Vítr v nejvíce zasažených oblastech v nárazech zvedá hladinu moře o až pět metrů a společně se silným deštěm způsobuje záplavy. Meteorologové i lovci bouřek hovoří o nebývalé síle hurikánu.

Jeden z lovců Nick Underwood v příspěvku na Twitteru poukázal i na výjimečné množství blesků, kterými se bouře projevovala, ještě než se střetla s pevninou.

Floridské úřady vyzvaly už dříve k evakuaci 2,5 milionu obyvatel. Záchranáři využili každou minutu, aby připravili centra, kam se mohou lidé uchýlit. Mají nachystanou vodu a jídlo, které budou rozdělovat na příděl. „Věci nejdou vždy podle plánu, ale jsme rychlí v tom, abychom se adaptovali na situaci,“ říká jeden z koordinátorů evakuace Calor Mercado. Další lidé se na živel připravovali doma, pořizovali si zásoby, zabedňovali okna a obkládali vchody pytli s pískem. 

„Je to skutečně obrovská bouře… Během uplynulé noci opravdu podstatně zesílila… Čeká nás skutečně strašlivý den nebo dva,“ uvedl ve středu ráno floridský guvernér Ron DeSantis. 

Hurikán Ian
Zdroj: ČTK/AP

Varoval zejména před vzedmutím hladiny moře a katastrofálními záplavami, vítr podle něj bude natolik silný, jako by řádilo tornádo. Podle NHC může napršet až 46 centimetrů srážek, což je běžně úhrnné množství za několik měsíců.

Zavřená jsou letiště, obchody i školy

V ohrožené části Floridy jsou zavřená letiště a zábavní parky, ale také úřady, obchody, školy a některé nemocnice, nefungují ani přístavy. Guvernér varoval, že na čerpacích stanicích může dojít palivo. Energetické společnosti uvádějí, že dodávky proudu se mohou přerušit i na několik dní.

Ve vylidněných ulicích měst na jihovýchodě Floridy se už v dopoledních hodinách (odpoledne SELČ) začaly objevovat ulámané větve palem i jiný nepořádek. Obchody už ráno zavřely, otevřené zůstaly některé čerpací stanice.

V pohotovosti je podle guvernéra 30 tisíc pracovníků elektrické infrastruktury i průzkumné a záchranné týmy a sedm tisíc příslušníků národní gardy z Floridy i okolních států.

Ian míří na Georgii a Jižní Karolínu

Prezident Joe Biden vzkázal, že federální úřady jsou v pohotovosti. Starosty měst, kterým hrozí devastace, ujistil z Bílého domu, že se mohou spolehnout na jeho pomoc. Vyzval také obyvatele, aby se řídili pokyny úřadů.

Americká pobřežní stráž informovala, že nedaleko floridských břehů se v bouři potopila loď s kubánskými migranty. Až třiadvacet osob se pohřešuje, čtyři lidé doplavali ke břehu a jsou nyní v péči lékařů. Pobřežní stráž zahájila záchranné operace. Mezi Kubou a Floridou je v nejužším bodě zhruba 160 kilometrů moře.

Ian se nyní posouvá napříč Floridou severovýchodním směrem. Střed bouře podle meteorologické předpovědi ve večerních hodinách ve čtvrtek opustí břeh Floridy a posune se nad Atlantský oceán mezi státy Florida a Georgie, kde oslabí na úroveň tropické bouře.

Nad americkou pevninu se pravděpodobně vrátí na pomezí Georgie a Jižní Karolíny v noci z pátku na sobotu, uvádí americká Národní hydrometeorologická služba. Guvernéři Jižní i Severní Karolíny kvůli přípravám na možný příchod Ianu vyhlásili nouzový stav.

Velký výpadek na Kubě

Na Kubu předtím udeřil hurikán Ian s vichrem o rychlosti až dvě stě kilometrů v hodině a přinesl též silné lijáky. Asi v šest večer místního času (o půlnoci na středu SELČ) postihl zemi výpadek proudu, kubánská státní televize oznámila, že jde o mimořádnou situaci.

Problémy způsobil hurikán v tepelné elektrárně Antonio Guiteras ve městě Matanzas na západě země, která je nejdůležitějším dodavatelem elektřiny v zemi.

Události: Kubu zasáhl hurikán Ian (zdroj: ČT24)

Ve středu ráno místního času kubánské ministerstvo energetiky informovalo, že se podařilo obnovit dodávky proudu do tří regionů zprovozněním dvou velkých elektráren ve Feltonu a v Nuevitas. Situace se tedy zlepšila na východě a v centrální části země. Na západě Kuby, kterou hurikán více zasáhl, to bude trvat déle, uvedla státní energetická společnost UNE. Kromě západní části země je stále bez proudu i metropole Havana.

S výpadky elektřiny, které trvají řadu hodin a postihují různé regiony, se Kuba potýká dlouhodobě. V posledních letech ještě zintenzivnily a už loni přispěly i k masovým protivládním protestům. Podle agentury EFE trvají výpadky v některých oblastech i více než deset hodin. Důvodem je zastaralá energetická síť, její nedostatečná údržba i nedostatek surovin pro tepelné elektrárny. Celonárodní výpadek však je výjimečný.

Hurikán si vyžádal lidské životy a zdevastoval západ Kuby

Hurikán Ian zdevastoval zejména západ Kuby a zasáhl také provincii Pinar del Río, kde se pěstuje velká část kubánského tabáku. Zpustošil jednu z nejdůležitějších tabákových farem. Bouře způsobila záplavy, poškodila domy a vyvracela stromy. 

Úřady před bouří evakuovaly 50 tisíc lidí. Přesto má živel oběti. BBC informovala o úmrtí třiačtyřicetileté ženy. Zahynula, když se zřítily zdi jejího domu. Podle agentury Reuters zahynul nejméně jeden další člověk. Velké jsou materiální škody, někteří lidé tvrdí, že přišli doslova o vše.