Američtí meteorologové varují před silnou sezonou hurikánů

Prvního června v Severní Americe oficiálně začne sezona hurikánů. Meteorologové varují, že letos těch mimořádně silných bude až dvakrát víc, než je průměr za poslední tři dekády.

Pro obyvatele jihovýchodu Spojených států nejsou podobné projevy extrémního počasí nic neobvyklého – posledních šest hurikánových sezon ale bylo nadprůměrně intenzivních a oddech zřejmě nepřinese ani ta letošní.

„Existuje pětašedesátiprocentní šance nadprůměrné sezony hurikánů, pětadvacetiprocentní šance, že bude téměř normální, a jen desetiprocentní šance, že bude hurikánů méně, než je průměr,“ shrnul ředitel Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) Rick Spinrad.

NOAA uvádí 70procentní pravděpodobnost výskytu 14 až 21 pojmenovaných bouří s rychlostí větru nejméně 62 kilometrů v hodině. Z nich se šest až deset stane hurikánem s rychlostí větru nejméně 119 kilometrů – a z nich tři až šest přerostou ve velké hurikány zařazené do kategorie tři, čtyři nebo pět s nejsilnějším větrem o rychlosti nejméně 179 kilometrů v hodině.

Těchto nejsilnějších hurikánů přitom ale v minulých třiceti letech během běžné sezony byla jenom polovina.

Jména hurikánů pro rok 2022
Zdroj: NOAA

Čas na přípravu je nyní, apeluje úřad

V minulém roce pojišťovny ve Spojených státech vyplatily za škody způsobené tropickými bouřemi přes 80 miliard dolarů – z toho 36 miliard měl na svědomí jediný hurikán: Ida.

Deanne Criswellová z Federální agentury pro zvládání krize (FEMA) před novou hurikánovou sezonou varovala: „Moje otázka na veřejnost je, jste připraveni? Nesmíme zapomenout, že hurikán Ida za sebou zanechal ničivou stopu v devíti státech. Zasáhl pobřežní oblasti, města i jejich okolí. Ukazuje nám to, že nikdo není imunní vůči následkům těchto tropických bouří. Proto FEMA naléhavě vyzývá všechny: Čas připravit se je právě teď.“  

Hlavní podmínkou vzniku tropické bouře je vyšší teplota vody u mořské hladiny. Experti přitom varují, že se Atlantik a Karibské moře vlivem klimatických změn dál oteplují, což je přímý důsledek klimatických změn.

Projevy extrémního počasí jsou navíc čím dál častější i v oblastech, kde by je před pár lety nikdo nečekal. Například silné bouře v Německu v minulém týdnu provázela nejméně tři tornáda, vyvracela stromy a strhávala střechy, přičemž jeden člověk řádění živlů nepřežil.