TÉMA

Karibské moře

Vrcholí souboj o několikamiliardový poklad z galeony San José. Pokusí se ho získat Kolumbie, zájem mají i jiní

Příští měsíc by mohli specialisté vyzdvihnout z Karibského moře první předměty z lodi San José, která je označována za „svatý grál“ mezi podmořskými vraky. Tři století stará španělská galeona, která vezla mimo jiné na jedenáct milionů zlatých a stříbrných mincí, byla nalezena v roce 2015. Hodnota jejího nákladu je odhadována na dvacet miliard dolarů.
20. 3. 2024|

Žraloci s kamerami na ploutvích rozkrývají neznámé mořské louky

Vědci nedaleko Bahamských ostrovů využili žraloky tygří, aby zmapovali neznámá místa u dna oceánu. Díky kamerám připevněným na jejich ploutvích výzkumný tým objevil až o čtyřicet procent víc mořských luk a dalších lokalit, které dosud nebyly známé. Rozkrývání nových míst podle nich může pomoci s dalšími řešeními klimatické krize.
12. 11. 2022|

Američtí meteorologové varují před silnou sezonou hurikánů

Prvního června v Severní Americe oficiálně začne sezona hurikánů. Meteorologové varují, že letos těch mimořádně silných bude až dvakrát víc, než je průměr za poslední tři dekády.
26. 5. 2022|

Pobřeží Karibiku se obává přílivu chaluh. Řasy uvolňují metan a rybám upírají kyslík

Mexické pláže na pobřeží Karibského moře, kde se hoteliéři a obchodníci po dvou letech pandemie covidu-19 připravují na plné obnovení turistické sezony, ohrožují přemnožené hnědé řasy. Místní úřady se s problémem potýkají každoročně, letos ale varovaly, že množství chaluh je alarmující a že k pobřeží by jich mohlo připlout nejvíce za čtyři roky.
5. 5. 2022|

Na pobřeží Rhode Islandu udeřila tropická bouře, bez elektřiny jsou desítky tisíc domácností

Bouře Henri udeřila na pobřeží amerického státu Rhode Island. Přinesla s sebou déšť a prudký vítr o rychlosti 95 kilometrů za hodinu. S odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC) o tom informovala agentura AP. Podél pobřeží od New Jersey po Massachusetts jsou bez elektřiny desítky tisíc domácností. Oblast postihly bleskové záplavy. Obyvatelé ostrova Fire Island se museli evakuovat kvůli hrozbě vzedmutého moře. Město New York už dříve vyhlásilo stav nouze.
22. 8. 2021Aktualizováno22. 8. 2021, 22:24|

V Mexiku zemřela žena, kterou zaklekla policistka. Záběry incidentu pobouřily veřejnost

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondělí odsoudil policejní zákrok, při kterém v prázdninovém resortu nedaleko Cancúnu zemřela žena ze Salvadoru. Na záběrech byla zachycena, jak jí na krku klečí policistka. Videozáznam zákroku oběhl sociální sítě a pobouřil obyvatele obou středoamerických zemí, informovaly agentury AP a Reuters.
30. 3. 2021|

Bouře Eta sílí a řádí na Kubě, v Mexiku zabila nejméně dvacet lidí

Bouře Eta nad Karibským mořem podle očekávání meteorologů zesílila a dorazila ke břehům Kuby. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Zatím poslední zemí, kterou zasáhla, bylo Mexiko, kde zemřely minimálně dvě desítky lidí. Po Kubě by měla zasáhnout i jih Floridy. V Guatemale po sesuvech půdy způsobenými vytrvalým lijákem pokračují záchranné práce.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 12:27|

„Můj dům zaplnila voda během deseti minut.“ Bouře Eta si v Guatemale vyžádala už přibližně 150 obětí

Kvůli ničivé bouři Eta a sesuvům půdy v Guatemale zahynulo nebo se pohřešuje 150 lidí, uvedl podle agentury AFP prezident země Alejandro Giammattei. Mluvčí guatemalské armády Ruben Tellez dříve agentuře Reuters sdělil, že sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti v odlehlé vesnici v guatemalském regionu Alta Verapaz pohltily na 150 domů a mnoho lidí zahynulo pod troskami.
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 21:27|

Ve Střední Americe dál řádí bouře Eta. Vyžádala si nejméně pět životů

Tropická bouře Eta, která v úterý udeřila jako hurikán čtvrté kategorie na pobřeží Nikaraguy, se za doprovodu vydatných lijáků pomalu sune nad Hondurasem. O víkendu má zasáhnout Kubu, na začátku příštího týdne jih Spojených států. Jedna z nejsilnějších bouří, jaké Střední Amerika v posledních letech zaznamenala, si vyžádala pět životů a na moři uvěznila desítky rybářů.
5. 11. 2020|

Bouře Zeta v Karibiku zesílila na hurikán, postupuje k Yucatánu

Tropická bouře Zeta, která míří k mexickému poloostrovu Yucatán, zesílila na hurikán. Provází ji vítr o rychlosti kolem 130 kilometrů v hodině. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Meteorologové očekávají, že Zeta udeří ještě v pondělí na východní pobřeží Yucatánu, známé turistickými letovisky. Ve středu by měla Zeta dorazit na jižní pobřeží Spojených států.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 22:17|

Venezuela očekává íránské ropné tankery, sleduje reakci USA

Pět íránských ropných tankerů se blíží k Venezuele, které se nedostává pohonných hmot, přestože má jedny z největších ložisek surové ropy na světě. Írán tak nabízí režimu Nicoláse Madura v nesnázích něco jako záchranné lano, píše list The Wall Street Journal.
21. 5. 2020|