Vrcholí souboj o několikamiliardový poklad z galeony San José. Pokusí se ho získat Kolumbie, zájem mají i jiní

Příští měsíc by mohli specialisté vyzdvihnout z Karibského moře první předměty z lodi San José, která je označována za „svatý grál“ mezi podmořskými vraky. Tři století stará španělská galeona, která vezla mimo jiné na jedenáct milionů zlatých a stříbrných mincí, byla nalezena v roce 2015. Hodnota jejího nákladu je odhadována na dvacet miliard dolarů.

Nároky na vrak lodi San José si činí Kolumbie, v jejíchž vodách byl nalezen, Španělsko, bolivijské domorodé skupiny i americká společnost Sea Search Armada (SSA), specializující se na hledání potopených vraků, která již počátkem 80. let oznámila, že lokalizovala místo, kde se loď potopila.

Kolumbie se už dříve pokusila část vydražit, aby mohla financovat náklady na vyzvednutí lodi. Zasáhly ale soudy. Přesná poloha vraku zůstává státním tajemstvím, napsal The Guardian. Úřady pouze uvedly, že se nachází v hloubce šesti set metrů mimo dosah potápěčů.

„Přetrvával názor, že galeona je poklad. Chceme v tomto ohledu obrátit list,“ řekla ředitelka Kolumbijského institutu antropologie a historie Alhena Caicedová. „Nepřemýšlíme o pokladu. Přemýšlíme o tom, jak se dostat k historickým a archeologickým informacím,“ dodala.

Loď leží v hlubokých tropických vodách, její vyzdvižení proto bude zřejmě velmi složité a nákladné. „Netušíme, jak budou předměty reagovat, až se dostanou do kontaktu s kyslíkem,“ poznamenala Caicedová.

Jen málo vraků, jako je tento, bylo dosud nalezeno a žádný dosud nebyl vyzdvižen z teplých tropických vod, upozornil The Guardian. „Je to obrovská výzva. Svým způsobem jsme průkopníci,“ dodala Caicedová.

Kolumbijské námořnictvo pro tuto speciální operaci studovalo i případ plavidla Mary Rose, vlajkové lodi anglického krále Jindřicha VIII., jejíž vrak pečlivě mapovaly stovky potápěčů asi deset let, než ho v roce 1982 experti dostali z mořského dna při jedné z nejnáročnějších a nejdražších operací svého druhu.

Bohatství jako hnací motor

Kolik toho bude možné zachránit z lodi San José, závisí podle vedoucí výzkumného programu Mary Rose Alex Hildredové na mnoha faktorech, například teplotě vody.

„Příběh San José se vždy odvíjel od peněz,“ uvedla Ann Coatsová z univerzity v Portsmouthu. „Bohatství na palubě bylo hnacím motorem pátrání po vraku. Bylo by hezké, kdyby se pro jednou mohla uskutečnit kulturní spolupráce, která by loď řádně prozkoumala,“ dodala.

Galeona San José se v roce 1708 vracela do Evropy s poklady, které měly financovat válku o španělské dědictví, když ji britské námořnictvo potopilo poblíž karibského přístavního města Cartagena. Náklad zahrnuje také výrobky ze skla, porcelánu a kůže.