Humanitární situace v Súdánu se zhoršuje, prchat může víc než 800 tisíc lidí, varuje OSN

Boje mezi armádou a milicemi RSF v Súdánu (zdroj: ČT24)

V Súdánu pokračují boje mezi armádou a Jednotkami rychlé podpory (RSF), především v hlavním městě Chartúmu. Z porušení příměří se obviňují obě strany, v úterý se však podle jihosúdánského ministerstva zahraničí dohodly na sedmidenním klidu zbraní, který začne ve čtvrtek 4. května. V zemi se zhoršuje humanitární situace, v metropoli docházejí zásoby potravin, paliva a vody. Súdánci kvůli konfliktu utíkají ze země, podle OSN jejich počet může dosáhnout až 800 tisíc.

„Je 16. den bojů. A stále slyšíme bombardování z této strany. Může zasáhnout vedlejší nebo i naši ulici,“ svěřila se obyvatelka Chartúmu Heba. Situaci popsal i Súdánec Hossam „Poslouchám tyto zvuky každý den. Je to vyčerpávající, bojím se o sebe i o své známé. Nemůžu spát, vždy mě probudí střelba. Nemáme klid, nevíme, co se nám stane. Zničí nám to dům? Pořád se bojuje, neustále,“ řekl.

Situaci ve městě komplikuje horšící se humanitární situace. Dochází jídlo, palivo i voda. Obchody jsou zavřené nebo zničené. Některé části města se navíc staly terčem rabování.

„Nemáme elektřinu. Před domem nám hlídkují vojáci jednotek RSF a nechtějí nás pustit ven, nechají nás přívod elektřiny opravit. Nemáme ani vodu,“ prohlásila obyvatelka Chartúmu Jamila. 

Možnost vyjednávání

Situace mezi oběma stranami konfliktu je nadále napjatá. Agentura Reuters však v úterý s odvoláním na prohlášení jihosúdánského ministerstva zahraničí uvedla, že velitel súdánské armády Abdal Fattáh Burhán a šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo se v zásadě dohodli na sedmidenním příměří, které začne 4. května.

Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir podle prohlášení zdůraznil potřebu delšího klidu zbraní a jmenování zástupců pro mírové rozhovory. Bojující strany s vysláním vyjednavačů souhlasily, uvedl dříve v úterý zvláštní zmocněnec OSN pro Súdán Volker Perthes. Jižní Súdán se nabídl jako prostředník v rozhovorech a je jednou ze zemí, kde by se mohla jednání konat. 

Obě strany již vybraly své představitele pro předběžné rozhovory, uvedl Perthes a dodal, že logistika jednání se teprve dolaďuje. Podle Perthese se také v uplynulém týdnu změnil tón vyjadřování obou znesvářených generálů, protože si uvědomili, že vítězství kterékoliv ze stran by si vyžádalo příliš velkou cenu.

Súdánci odcházejí ze země

Zemi opouští čím dál více civilistů. Ze Súdánu za necelé tři týdny ozbrojených střetů mezi armádou a milicemi uprchlo do sousedních zemí přes sto tisíc lidí. Dalších více než 334 tisíc Súdánců je vnitřně vysídlených, oznámili představitelé OSN.

Podle OSN pak celkové číslo uprchlíků může dosáhnout více než 800 tisíc. Proud uprchlíků míří do Port Chartúmu, města na břehu Rudého moře, které zůstává relativně bezpečnou cestou ze země.

„Na základě konzultací se všemi vládami zemí, jež se možná migrace týká, jsme došli k odhadovanému počtu 815 tisíc lidí, kteří asi utečou do sedmi zemí sousedících se Súdánem,“ řekl zástupce UNHCR v Ženevě. Dodal, že z tohoto počtu bude asi 580 tisíc Súdánců a zbytek migranti, kteří v této zemi našli dočasné útočiště.

Ze Súdánů, který má asi 45 milionů obyvatel, tak mohou podle UNHCR lidé utíkat do sousedních zemí. Přitom většina z nich poskytuje podobně nestabilní podmínky. Libyí a Středoafrickou republikou zmítají občanské války, Etiopie a Jižní Súdán se z nedávných vzpamatovávají, Eritreji vládne jedna z nejtvrdších diktatur světa, autoritářskou vládu má i Egypt a Čad patří k nejméně rozvinutým zemím světa.

Koordinátor OSN v Súdánu v pondělí do Ženevy prostřednictvím videolinku zaslal varování, že humanitární krize v této africké zemi se mění v „naprostou katastrofu“. V úterý v Súdánu očekávají šéfa Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Martina Griffithse, kterého tam vyslal generální tajemník OSN António Guterres.

V Súdánu je nyní podle údajů OSN na 3,7 milionu lidí vnitřně vysídlených a země už před konfliktem hostila více než milion uprchlíků, kteří utekli před konflikty v sousedních zemích, například Jižním Súdánu.