Francouzský poslanec křičel na kolegu „Vraťte se do Afriky“. Sněmovna přerušila jednání

Události: Incident ve francouzském parlamentu (zdroj: ČT24)

Dolní komora francouzského parlamentu ve čtvrtek přerušila své zasedání poté, co krajně pravicový poslanec Grégoire de Fournas vykřikl „Vraťte se do Afriky!“ během projevu poslance Carlose Martense Bilongy, ve chvíli, kdy tento zákonodárce položil otázku týkající se přistěhovalectví. De Fournas má za to na patnáct dní zakázaný vstup do sněmovny. V příštích dvou měsících také přijde o polovinu platu.

Podle centristické vlády a levicové aliance šlo o nepřijatelnou rasistickou urážku. Krajní pravice tvrdí, že poslanec Gregoire de Fournas nemířil svá slova na svého kolegu Bilonga, ale na migranty uvízlé na lodi nevládní organizace.

„V naší demokracii není místo pro rasismus. Předsednictvo Národního shromáždění se sejde v pátek a mělo by rozhodnout o nezbytných sankcích,“ řekla po incidentu novinářům premiérka Élisabeth Borneová.

De Fournas, člen Národního sdružení (RN) Marine Le Penové, a jeho strana tvrdili, že neřekl nic špatného. „Levice se snaží překroutit má slova, aby to vypadalo, že jsem řekl něco odporného,“ prohlásil.

Před budovou parlamentu se ještě před oznámením postihu pro de Fournase shromáždily stovky demonstrantů. „Mám černou pleť a nikdy se mi nestalo, že by se na mě někdo obrátil takovými slovy. To, co je slyšet z Národního shromáždění, je šokující. Musí to být naposledy,“ komentoval situaci protestující Pedro Filipe.

Bilongo se narodil ve Francii

„Samozřejmě mluvil o migrantech, které na člunech převážejí nevládní organizace,“ napsala Le Penová na Twitteru. „Kontroverze, kterou vytvořili naši političtí oponenti, Francouze neoklame,“ dodala.

Bilongo označil výkřik v parlamentu za „hanebný“. „Narodil jsem se ve Francii. Jsem francouzský poslanec,“ zdůraznil. „Opravdu by mě nenapadlo, že mě budou urážet v Národním shromáždění,“ dodal.

Stephane Sejourne, který vede centristickou stranu prezidenta Emmanuela Macrona, prohlásil, že de Fournas by měl odstoupit, a levicová aliance Nupes míní, že by měl být vyloučen.

Le Penová v posledních letech udělala pokrok ve vylepšení image své strany a přesvědčila voliče, že strana založená jejím otcem Jeanem-Marie, který byl několikrát odsouzen za podněcování k rasové nenávisti, se posunula ke konzervativnímu proudu a je nyní schopna vládnout. S 89 poslanci je její strana druhou největší stranou v parlamentu. 

„Národní fronta dnes ukázala svou pravou tvář,“ uvedla v prohlášení levicová aliance Nupes. „Tato rasistická urážka je charakteristická pro krajní pravici, stigmatizovat podle barvy pleti, rozdělit francouzský lid.“

Rasistické nálepky se strana Marine Le Penové snaží zbavit už dlouhá léta. Přísnou politiku proti nelegální migraci ale prosazuje nadále.