Francouzský policista během protestů napadl fotografa. Muži museli amputovat varle

Události: Francouzský policista brutálně napadl fotografa (zdroj: ČT)

Francouzské úřady prošetřují případ, kdy tamní policista minulý čtvrtek těžce zranil jednoho z účastníků protivládních demonstrací. Vyšetření případu žádá i policejní prefekt. Ozbrojené složky Francie se za rostoucího napětí zároveň připravují na další masová shromáždění proti chystané důchodové reformě, z nichž některá už jsou hlášena na tento týden.

Na záběrech, které muže z jeho činu jasně usvědčují, policista bez viditelné příčiny napadl fotografa, který ho ničím neprovokoval. Na zemi jej pak navíc udeřil obuškem do rozkroku. Následkem toho šestadvacetiletému muži nakonec v nemocnici museli amputovat varle. Žalobu podala jeho právnička.

„Počkáme na výsledek vyšetřování. Je ale třeba vést v patrnosti kontext celé akce – co se stalo předtím a tlak, pod kterým policisté byli,“ uvedl mluvčí francouzské vlády Olivier Veran.

Také policisté si stěžují na častější násilí

K incidentu došlo během manifestace proti vládou ohlášené penzijní reformě. Policisté se stali v jejím průběhu několikrát terčem útoků ze strany radikálnějších demonstrantů. Podle nich jde o čím dál častější případ.

„Pro policisty je stále těžší pracovat. Pokud chtějí někoho zadržet nebo jen kontrolovat, čelí často násilí,“ vyjádřila se předsedkyně policejních odborů Linda Kebabbová.

Samotní policisté svolali v minulosti několik demonstrací s cílem upozornit na rostoucí útoky vůči strážcům pořádku. Hlavně kvůli neadekvátním reakcím ale častěji čelí kritice právě oni.

„Zase se to přiostřuje. A přitom nic neděláme, jen tu čekáme a nemůžeme se pohnout. Jako by nás provokovali,“ tvrdí například jeden z pařížských protestujících.

Zákrok policisty v mnohých vyvolal vzpomínky na bývalého poradce prezidenta Emmanuela Macrona Alexandra Benallu – ten byl za útok na demonstranty v roce 2018 odsouzen k ročnímu nepodmíněnému trestu. Odvolací soud v tomto případě proběhne právě v závěru tohoto týdne.

V současné situaci ale vyvstává riziko, že zranění mladého fotografa může zvýšit napětí během dalších chystaných manifestací proti penzijní reformě, a dokonce vyvolat odvetné útoky na policisty ze strany radikálních skupin.