Macron přijal odpovědnost za chování svého poradce. Čelí největší kritice od nástupu do funkce

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijal odpovědnost za chování jednoho ze svých bezpečnostních poradců, který bil účastníka prvomájové demonstrace. Hlava francouzského státu čelí kritice za způsob, jakým na incident reagovala. Někteří opoziční politici dokonce žádali hlasování o nedůvěře vládě. Policie večer v Elysejském paláci prohledala poradcovu kancelář.

Bezpečnostního poradce prezidenta Alexandra Benallu zachytily kamery během demonstrací u příležitosti letošního Svátku práce, jak z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku. Následně se vrátil a zapojil se do snahy policie zpacifikovat mladého demonstranta, kterému uštědřil několik ran.

Macron Benallovi nejdříve na dva týdny pozastavil výkon funkce, podle pátečního oznámení Elysejského paláce se ho však později rozhodl propustit.

Podle agentury Reuters francouzský prezident v důsledku incidentu čelí největšímu politickému skandálu od nástupu do úřadu. Konzervativní opoziční politici oznámili, že chtějí v parlamentu vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

Macron v úterý před poslanci své strany uvedl, že odpovědnost za incident nese jen on sám. Zároveň dodal, že se zodpovídá pouze francouzskému lidu.