Macronův poradce v policejní masce napadl demonstranty, prezident ho vyhodil až po vlně kritiky

Události ČT: Macron propustil poradce až pod tlakem (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron se rozhodl propustit svého bezpečnostního poradce, který během prvomájových protestů napadl dva demonstranty. Kamery zachytily Alexandra Benallu v civilním oblečení a policejní masce. Macron čelil v posledních hodinách silnému tlaku ze strany opozice i některých členů vlády, kteří žádali právě Benallovo propuštění.

Benalla se na Svátek práce účastnil jako pozorovatel policejního zásahu proti demonstrantům a v rozporu se svými pravomocemi se zapojil do potlačení protestů.

Kamera ukázala, jak Macronův poradce z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku. Následně se vrátil a zapojil se do snahy policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Tomu podle záběrů uštědřil několik ran.

Macron krátce po incidentu svému spolupracovníkovi na dva týdny pozastavil výkon funkce a poté ho přeřadil na jinou práci. Podle kritiků z řad opozice to byl ale příliš mírný trest a prezident měl chování svého spolupracovníka ohlásit policii. Nyní se prezident rozhodl, že Benallu propustí.

„Prezident se dozvěděl nová fakta o chování Alexandra Benally, která by mohla představovat přestupek,“ uvedl mluvčí Elysejského paláce. „Proto se rozhodl zahájit proceduru vedoucí k propuštění Alexandra Benally,“ dodal.

„Od počátku jsem stejně jako premiér jednoznačně odsuzoval tento nepřijatelný čin, který ani nevyplývá z kompetencí zásahových složek – a navíc poškozuje jejich obraz a profesionalitu,“ podotkl francouzský ministr vnitra Gerard Collomb.

Benallu mezitím zadržela policie a vyslýchá ho. Kromě násilí na demonstrantovi čelí také obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele či neoprávněného nošení odznaků státní moci, uvedla agentura AFP s odkazem na své zdroje.

Vydáno pod