Floridský soud osvobodil policistu viněného z údajné nečinnosti při střelbě na škole v Parklandu

Soud na Floridě zprostil viny někdejšího zástupce šerifa Scota Petersona, který byl obviněn z nedostatečné reakce při střelbě na střední škole v Parklandu v roce 2018. O život tehdy přišlo sedmnáct lidí. Jde o první podobný soud policisty obviněného z nečinnosti při útoku šíleného střelce.

Šedesátiletý Peterson, který byl v době útoku ozbrojený, ale neměl neprůstřelnou vestu, zůstal stát před budovou školy a proti střelci nezasáhl.

Vyšetřovatelé uvedli, že Peterson „neudělal absolutně nic pro zmírnění“ střelby, napsala na svém webu stanice BBC a dodala, že kritici, včetně tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, ho označili za zbabělce.

Peterson byl obviněn z celkem jedenácti činů včetně zanedbání péče o dítě, hrubé nedbalosti a křivé výpovědi. V případě odsouzení mu hrozilo až 97 let vězení.

BBC dále napsala, že ve Spojených státech neexistuje zákon, který by vyžadoval, aby se policista postavil do palebné linie nebo riskoval život při střelbě, a státní zástupci se proto rozhodli Petersona obvinit ze zanedbání péče o dítě.

Obhajoba mimo jiné uvedla, že Peterson si nebyl jistý, odkud výstřely vycházely. Tvrdila také, že Petersona nelze považovat za ,pečovatele‘ ve smyslu zákona, který se obvykle používá v případech, kdy péči zanedbají rodiče či jiní její poskytovatelé.

Útočník dostal doživotí

Útok v Parklandu se odehrál 14. února 2018. Devatenáctiletý Nikolas Cruz tam zastřelil čtrnáct studentů a tři zaměstnance školy a dalších sedmnáct lidí zranil. Cruz napadl školu, ze které byl o rok dříve z kázeňských důvodů vyloučen, po činu byl zadržen a přiznal se. Řekl, že zvolil den svatého Valentýna, aby tento svátek studenti školy nemohli už nikdy slavit.

Soud s ním začal loni v létě, na začátku listopadu Cruz dostal doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění. Soudkyně vynesla sedmnáct doživotních trestů za vraždu, dalších sedmnáct doživotí pak Cruz dostal za pokus o vraždu lidí, kteří byli zranění.