FBI provedla razii ve washingtonském sídle spojeném s ruským oligarchou Děripaskou

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) obsadili washingtonské sídlo, které je spojené s ruským oligarchou Olegem Děripaskou. Zprávu přinesla televize NBC News, které informaci potvrdil mluvčí úřadu. Mluvčí ruského oligarchy uvedla, že FBI prohledávala dva objekty spojené s Děripaskou, ovšem ani v jednom případě podle ní olicharcha není vlastníkem objektu.

Mnoho podrobností o pozadí zásahu FBI nebylo ihned k dispozici. Mluvčí úřadu v reakci na prvotní zprávu televize NBC News pouze potvrdil, že probíhají „policejní aktivity“ v Děripaskově rezidenci v hlavním městě. Podle NBC News se u domu v jedné z nejluxusnějších washingtonských čtvrtí pohybovalo několik federálních vyšetřovatelů, kteří omezovali přístup veřejnosti.

Mluvčí ruského oligarchy, který je označován za osobu blízkou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, následně informovala média o raziích ve dvou domech, konkrétně ve Washingtonu a v New Yorku. Podle agentury Reuters sdělila, že objekty patří Děripaskovým příbuzným a že soudní příkazy umožňující razie souvisejí s americkými sankcemi.

Americké ministerstvo financí zařadilo Děripasku na sankční seznam na jaře 2018 společně s dalšími ruskými oligarchy a činiteli. Ministerstvo tehdy krok zdůvodnilo podezřením z vraždy, podplácení a praní špinavých peněz. Následně na základě sankcí zabavilo dva objekty patřící Děripaskovi v New Yorku a ve Washingtonu.

Vyšetřování vlivu na volby v roce 2016

O Děripasku se v uplynulých letech americké orgány zajímaly i v souvislosti s vyšetřováním ruských snah ovlivnit prezidentské volby v roce 2016. Podle loňské zprávy amerického Senátu byl Děripaska před volbami v kontaktu s Paulem Manafortem, tehdejším šéfem volebního štábu pozdějšího prezidenta Donalda Trumpa.

Manafort byl následně uznán vinným z finanční trestné činnosti a odsouzen k sedmi a půl rokům vězení, Trump mu ale v závěru svého mandátu udělil milost.