Luxusní dům na Manhattanu i ve Washingtonu. USA zmrazily oligarchovi Děripaskovi majetek

Americké úřady podle deníku New York Post na základě letos vyhlášených sankcí zmrazily majetek ruského oligarchy Olega Děripasky. Ten je v hledáčku vyšetřovatelů kvůli údajným finančním vazbám na bývalého šéfa prezidentské kampaně Donalda Trumpa Paula Manaforta. Krok úřadů se měl týkat mimo jiné Děripaskových domů na Manhattanu a ve Washingtonu.

Děripasku americké úřady zařadily na sankční seznam letos na jaře kvůli podezření z vraždy, podplácení a praní špinavých peněz. Občané USA s ruským „hliníkovým králem“ nesmějí obchodovat, postihu by se vystavily i zahraniční právnické osoby, které zákaz poruší.

Kromě dvou luxusních nemovitostí v USA, jež úřady zabavily v rámci zmrazení Děripaskova amerického majetku, jsou kvůli sankcím ohroženy i některé transakce, které Děripaska provádí v Evropě, napsal New York Post. 

List upozorňuje na vazby na Abramoviče

Dům na newyorském Manhattanu má hodnotu více než 42 milionů dolarů, což je zhruba miliarda korun.

Americký deník zjistil, že v něm bydlí kromě oligarchových dětí i bývalá manželka dalšího ruského miliardáře Romana Abramoviče, patrně nejznámějšího z ruských oligarchů, Daša Žukovová, která je údajně blízkou přítelkyní Ivanky Trumpové, dcery amerického prezidenta. Abramovič nedávno na Žukovovou převedl majetek v hodnotě 92 milionů dolarů.

O blízkých vazbách Abramoviče s Děripaskou svědčí i informace ruských médií, že bývalá Děripaskova manželka Polina, vnučka někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina, je nyní Abramovičovou partnerkou. Děripaska se s ní rozvedl letos. 

  • Podle časopisu Forbes má Abramovičův majetek hodnotu 11,5 miliardy dolarů, což z něj dělá 140. nejbohatšího člověka na světě, 11. nejbohatšího v Rusku a po získání izraelského pasu i nejbohatšího občana židovského státu.
  • Abramovič vlastní londýnský fotbalový klub Chelsea. Přes svou investiční společnost Millhouse Capital je také akcionářem předního ruského výrobce oceli Evraz a těžařského gigantu Norilsk Nickel.
  • Abramovič má soukromý Boeing a vlastní druhou největší jachtu světa Eclipse. Investuje také do umění, je například majitelem děl Pabla Picassa či Francise Bacona.