Rusko chce cenzurovat sociální sítě. Objevily se na nich kompromitující videa oligarchů

Horizont: Kompromitující videa na ruské oligarchy zveřejnila prostitutka (zdroj: ČT24)

Kvůli skandálu kolem ruského oligarchy Olega Děripasky a místopředsedy ruské vlády Sergeje Prichoďka hrozí ruským uživatelům sítí YouTube a Instagram, že se nedostanou ke svým účtům. Na obou sítích se objevily informace o tom, jak oba muži před dvěma lety na jachtě u norských břehů trávili volný čas v přítomnosti prostitutek a kromě děvčat byla řeč i o kontaktech na americkou vládu.

Šíření kompromitujících obrázků a videí ruský soud v pátek zakázal a dal správcům obou sítí, společnostem Google a Facebook, čas do středy, aby dokumentaci odstranily. Pokud tak neučiní, ruský cenzurní orgán Rozkomnadzor příslušné stránky zablokuje.

Ne všichni ruští poskytovatelé přístupu k internetu ale dokážou cíleně uzavřít přístup k jednotlivým stránkám, a tak by museli zablokovat celé sítě. Kompromitující materiál zatím společnosti Google ani Facebook neodstranily.

Na chování Děripasky a hlavně Prichoďka upozornil ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. S vůdcem ruské opozice chtěla mluvit skupina spoře oděných dívek v jeho politické centrále a ve videu se mu podbízela i prostituka Nasťa Rybka původem z Běloruska. Ta napsala knihu o svádění oligarchů, a když opoziční aktivisté prohledali jejích sociální sítě, zjistili, že v tomto ohledu si Rybka sáhla až na vrchol.

Na sociálních sítích zveřejnila fotografii s devátým nejbohatším mužem planety Olegem Děripaskou, kterému se přezdívá aluminiový král. Na webovém kanále Youtube je ke shlédnutí video, kde se mluví o muži napojeném na Kreml místopředsedovi Sergeji Prichoďkovi.

Prichoďka diplomatickou kariéru odstartoval na sovětské ambasádě v Praze. Byl nepostradatelný pro prezidenty Jelcina, Medvěděva i Putina. V současnosti zastává funkci vicepremiéra a bývá označován ze jednoho ze dvou lidí, kteří kromě Vladimira Putina dávají směr ruské zahraniční politice.

Spekuluje se o informační linii Manafort - Děripaska - Prichoďko

Média o Prichoďkovi psala jako o koordinátorovy snah o ovlivnění amerických voleb, tvrzení zatím zůstává bez důkazů. Nepopiratelné je ale americké angažmá jeho společníka z jachty Olega Děripasky. Tomu dlužil desítky milionů dolarů šéf volební kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort, který Děripaskovi sliboval informace o Trumpově okolí.

Objevují se spekulace, jestli existovala informační linie Manafort - Děripaska - Prichoďko, poslední jmenovaný označuje zprávu za nesmysl a Navalného za ztroskotance, kterému slibuje odvetu.

Navalného výbušnou informaci o Děripaskovi a Prichoďkovi mezitím na síti YouTube viděly už téměř čtyři miliony lidí a Děripaska opozičního aktivistu i Vašukevičovou zažaloval za porušení zákona o ochraně soukromí.

Kreml zatím skandál nekomentoval. Podle Navalného patří Prichoďko k nejmocnějším kremelským politikům, jako vicepremiér má na starosti administrativní chod celé vlády. Jeho specialitou je zahraniční politika, kde má podle Navalného větší slovo než ministr zahraničí Sergej Lavrov.