Favoritem slovenských voleb zůstává Ficův Smer-SD, náskok se ale postupně ztenčuje

Předvolební průzkumy slovenských parlamentních voleb dále vede strana bývalého premiéra Roberta Fica –⁠ Smer-SD. Její náskok před konkurencí se ale snižuje. Podle nedělních výsledků průzkumu agentury Focus by Ficovo uskupení získalo 18,9 procenta hlasů, strana Progresívne Slovensko (PS) pak 16,5 procenta. V srpnu přitom činil náskok Smeru-SD pět procentních bodů. Do parlamentu by se podle aktuálních voličských preferencí dostalo sedm politických stran.

Smer-SD podpořilo v srpnovém průzkumu dvacet procent voličů, PS patnáct procent. Třetí místo patří aktuálně stejně jako v minulých průzkumech straně Hlas-SD dalšího expremiéra a někdejšího Ficova spojence Petera Pellegriniho, kterou podobně jako minule i nyní podporuje 14,6 procenta voličů. Právě to, zda se po volbách spojí s Ficem či bude ochoten podpořit PS, může být podle některých komentátorů klíčové pro budoucí směřování země.

Hnutí Republika, které podobně jako Smer-SD odmítá dodávky zbraní na Ukrajinu, by podle průzkumu získalo osm procent hlasů. Další možný Ficův spojenec, Slovenská národná strana, má nyní podporu 6,4 procenta voličů. Konzervativní Kresťanskodemokratické hnutie by získalo 6,2 procenta hlasů a liberální Sloboda a Solidarita (SaS) by s 5,1 procenta byla těsně nad prahem vstupu do parlamentu. Obě tyto strany jsou považovány spíše za spojence PS.

Do jednokomorového zákonodárného sboru by nepronikla koalice Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) bývalého předsedy vlády Igora Matoviče. Ta by získala 6,3 procenta hlasů, uskupení složená z více stran však na Slovensku potřebují minimálně sedm procent.

Nálady voličů v průzkumu ještě neovlivnila Matovičova potyčka s bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem, při níž ve středu došlo i na kopance a údery do obličeje. Agentura Focus na objednávku televize Markíza názory mezi slovenskými voliči sbírala od 6. do 13. září.