Experti očekávají pozemní invazi izraelské armády do Gazy. V tamních ulicích naposledy bojovala v létě 2014

Horizont ČT24: Izraelská odveta proti Hamásu (zdroj: ČT24)

Izraelská generalita ve svém prohlášení nevyloučila pozemní invazi do Gazy. Takovou formu operace teď očekává většina vojenských expertů. Pokud si kabinet v Jeruzalémě vytyčí jako cíl úplné zničení teroristické infrastruktury, bez vstupu tanků nebo speciálních jednotek to nepůjde splnit. V takovém případě hrozí dlouhý konflikt a možné otevření dalších front.

Gaza je pobřežní pásmo o rozloze 360 kilometrů čtverečních, tedy o čtvrtinu méně, než má Praha. Počet obyvatel překročil dva miliony a hustota zalidnění je jedna z největších na světě, žije tu 6500 lidí na kilometr čtvereční. Od násilného převzetí moci Hamásem v létě 2007 se území ocitlo pod blokádou Izraele a později i Egypta. Islamistické hnutí zatím ze svého protostátu udělalo jednu obří teroristickou základnu upnutou k deklarovanému cíli – zničení židovského státu.

Po dekádách válek a cizích okupací se Palestinci – díky OSN jeden z nejgramotnějších arabských národů – stali mistry v improvizaci. Hamás toho zneužil a gazánské dílny a manufaktury proměnil v továrny na zbraně – na rakety Kásam, kterými ostřeluje Izrael od roku 2000, ale v poslední době třeba na útočné drony. Pro poslední útok na Izrael se inspiroval ukrajinskou proměnou dronů na nosiče granátů.

Boje před devíti lety

Izraelská armáda zatím naposledy bojovala v uličkách gazánských měst v létě 2014. Podařilo se jí zlikvidovat vyšší stovky teroristů a vysoko postavených velitelů i zničit výrobny a sklady raket a dalších zbraní. Nejvyšší velení, včetně lídra vojenského křídla Muhammada Deifa, ale uniklo v bunkrech vykopaných hluboko pod Gazou. Narozdíl od celkem 2300 Palestinců. I v následujících devíti letech Hamás vyprovokoval další vzájemné střety.

Velkou neznámou je severní hranice Izraele, za kterou je připravený ještě mohutnější nepřítel – libanonský Hizballáh, kterého jeho kmotři z Íránu vyzbrojili sto tisíci raketami dlouhého doletu. Naposledy ve velkém zaútočil v létě 2006. Vzhledem ke stále viditelnější ruce Teheránu v pozadí by mohl být připravený udeřit, jakmile izraelské tanky vjedou do Gazy.

Tentokrát ale Hamás nevraždil jen izraelské Židy. Mezi unesenými a mrtvými jsou také Evropané a nejméně devět Američanů. Tím dostal konflikt globální politický rozměr. Prozatím v podobě mohutného námořního svazu americké letadlové lodi Gerald Ford, která se blíží ke břehům spojeneckého Izraele.