Džanín je baštou palestinských teroristů. Izrael tam zesiluje své zásahy, podle místních trpí i civilisté

Události: Situace v Džanínu (zdroj: ČT24)

Džanínu na Západním břehu Jordánu se přezdívá „malá Gaza“. Své lidi v něm má Hamás i Islámský džihád a město platí za baštu palestinských teroristů. Místní ale stále více pociťují nátlak i z opačné strany, neboť Izrael tam po útocích ze 7. října zasahuje častěji.

Od té doby, co z Džanínu teroristé před rokem vyhnali palestinskou policii, vládnou padesáti tisícům místních obyvatel. Tábor v Džanínu býval symbolem palestinského odporu už dlouho před poslední válkou a podobně dlouho i místem častých zásahů armády.

Dřív to podle místních bylo dvakrát až třikrát do měsíce, po letošním sedmém říjnu tam ale armáda zasahovala minimálně dvacetkrát. Izrael tvrdí, že jde o součást boje proti terorismu. Podle místních tím ale trpí i prostí civilisté.

Izraelci v Džanínu zasahují drony i vrtulníky. „Přišli a ničili naše domovy, naše živobytí. Veškeré zboží tady bylo na zemi. Nikdo se nás nezastal,“ tvrdí majitelka místního obchodu Esmer o pár dní starém útoku.

Z Džanínu přicházejí čtyři pětiny teroristických útoků proti Izraeli. Těžkopádné operace proti jejich strůjcům doprovázejí tanky. „Po zatčení mě svázali za zády. Skákali mi po zádech, tak jsem přišel ke zlomené ruce,“ tvrdí místní obyvatel Husní Mansúr. O surových výsleších mluví i jiní, jejich svědectví nelze ověřit.

Izrael mluví o boji s terorem, místní o válce proti národnímu odporu

Během třídenního zátahu před čtrnácti dny zemřelo třináct Palestinců. Místní to nazývají válkou proti národnímu odporu, Izrael bojem s terorem. „Vojáci provedli stovky razií a zadrželi 14 hledaných osob, včetně tří napojených na Hamás. Zlikvidovali deset teroristů a odhalili deset podzemních výroben zbraní a sedm laboratoří na výrobu výbušnin,“ uvedla k akci izraelská armáda.

Frustrace místních roste. Na Západním břehu Jordánu zemřelo tři sta lidí, třetina z nich právě v Džanínu. Jde tak o doutnající konflikt ve stínu Gazy, který může podle expertů dál eskalovat.